Postoji i gotovo, kupovno rešenje, Lav MD sajlica-štanglica, koja ima kopču na kraju. Najkraća i najtanja sajlica koju pravi Lav je adekvatne debljine za ovu svrhu, samo je možda malo preduga (12 cm sa kopčom), pa je ja pri pecanju smuđa najčešće skratim na oko 8 cm. Ovakve kratke žičane sajlice smuđu ne smetaju previše, naročito ako je varalica pristojne veličine (10-15 cm). Svestan sam da poneki smuđ možda odustane od napada zbog sajlice, ali mi je draže da propustim udarac smuđa nego da ostavim štuku sa udicom u ždrelu. Treba, naravno, napomenuti da ovako kratka sajlica nikako nije 100% sigurno rešenje da štuka ne pregrize sistem. Svaka štuka od 2-3 kg može bez problema da proguta i silikonac od desetak cm i ovakvu sajlicu, ali ćete svakako imati neuporedivo više izvu­čenih riba sa ovako kratkom sajlicom nego bez nje.
  Osim za džigovanje, ovakvu sajlicu ko­ri­stim i pri lovu smuđa na voblere (ali i basa, kada pecam na vojvođanskim kanalima, gde ima i dosta štuka) i nisam stekao utisak da bilo kojoj vrsti ribe to naročito smeta, čak sam dobijao i uvek nepoverljive i oštrooke bucove.
  Drugo rešenje koje koristim je Climaxov Hard Mono. Nije jeftino kao obična žica, ali ima neke prednosti, kao i nedostatke. Osnovna prednost HM nad metalnim sajlicama je nevidljivost, tako da sam prilično siguran da kratak (10 cm) predvez od hard monoa neće uplašiti smuđa. Mana je što je HM prilično krut, pa često zadrži savijeni oblik sa špulne, što donekle može sme­tati prezentaciji džiga (ili nas bar ner­virati, iako možda ne smeta ni džigu ni smuđu). Druga mana je što HM nije sigurno rešenje, krupna štuka može da ga pregrize. No, većinu riba ćete izvući.
   Koju debljinu upotrebiti? Climax HM od 20 lb je lep i tanak, lako se vezuje, ali nije neka garancija da ga štuka neće pregristi. 30 lb je možda predebelo, ali prilično sigurno (bar za štuke do 2-3 kg).

Kupovnu sajlicu veoma lako možete skratiti na željenu dužinu