Mur, Austrija

   Prvi snijeg je vejao s vrhova Alpa tog prohladnog decembarskog dana dok sam polusmrznut zabacivao veliki vobler u brzake rijeke Mur (Mura, leva pritoka Drave). Tek nekih sat vremena ranije sam izašao van iz toplog apartmana i već mi je do tog momenta bilo prilično hladno. Mediteranac na vodi na minus 7 °C. "Ljepota".
   Obreo sam se na Muru na poziv svog prijatelja Georga, koji je strastven mladičar. Dotad sam dolazio u zemlju snježnih vrhova i prelijepih rijeka samo da bih pecao pastrmke, lipljane i poneku štuku. Ovog puta, cilj akcije je bila mladica. I to ne bilo koja, vec ciljano jedna koja je već mjesecima unazad zadavala velike probleme članovima lokalnog ribolovačkog društva. Georg je jedan od 16 srećnika koji ima pravo da peca na 5,8 km dugom reviru rijeke u blizini gradića Judenburga, koji se nalazi pedesetak km zapadno od Graca. Godišnja karta košta kao dvije prosječne plate u Austriji; prilično skupa "igra za dječake", rekao bih.
   Georg mi je uputio poziv da budem gost na tom dijelu rijeke i pokušam da ulovim veliku mladicu. "Bezobraznica" je već duže vrijeme terorisala velike lipljene koji plivaju dijelom rijeke na kojem ova družina ima ekskluzivno pravo ribolova. Fakat da je samo Georg mladičar, dok su ostalih petnaest kolega mušičari koji ciljano pecaju lipljena, bio je presudan da ovaj vispreni brđanin, inače po profesiji zubar, odluči da me pozove u pomoć.
   Situacija s kojom me je upoznao stvorila je kod mene osjećaj da dolazim na Mur kao neka vrsta Ghostbustera, koji treba da istjera đavola koji im ubija gigantske lipce. Ne samo što ih ubija nego ih često ranjava, što je grupu mušičara dovodilo do bijesa. Nekoliko fotografija velikih lipaca dobro išaranih povredama od mladičinih čeljusti pokazane su mi u prilog tvrdnji da je zaista, kao rekoše, "bilo dosta trpljenja tog terora".