Na izlasku iz apartmana, bacivši pogled na obližnji ulični display, pokupih info da je temperatura pomenutih minus 7 °C. Za vrijeme kratkog puta do lokacije gdje je "bezobraznica" locirana, kao i nakon dvadesetak minuta zabacivanja, osjetio sam nagli skok temperature, koja je svega sat vremena kasnije dostigla minus 1. Idealna za lov mladice! Pahulje prvog snijega koje su padale po površini modroplave rijeke bile su savršeni scenario za avanaturu koja me je čekala.
   Izbacavši vir iznad mosta u kojem su veliku mladicu često gledali od oktobra mjeseca, imao sam dilemu da li "češljati teren" dalje uzvodno ili u suprotnom smjeru. Voda je bila prilično bistra i na malom vodostaju, tako da sam odlučio da ribu potražim u brzoj vodi, gdje će mi šansa da je možda i prevarim biti veća. Mala i bistra voda su posljednje što mladičar želi da vidi.
   Georg me je nakratko napustio, otišavši do obližnje radnje za prodaju ribolovačkog pribora; kopče koje koristim za pletenicu su mi ispale u brzak, i drugar mi je učinio malu ali veoma korisnu uslugu otišavši da mi ih kupi. Vratio se za petnaestak minuta, ali me nije našao u blizini mosta. Morao je da odšeta nekih 300 metara nizvodno, gdje me je susreo u prvoj krivini koju Mur pravi. Na pitanje "kako ide", odgovorih mu: "Dobro. Još koji minut i biće napolju!"