Uskoro imamo prvo dešavanje, naš domaćin u samom priobalju ostaje bez prve barakude te večeri, teške sigurno dva kilograma, koja je, pod svetlima lampi, energično otresajući glavom, uspela da se oslobodi udica voblera. Rešavam da se manem filozofiranja i da bacam ono što mi je preporučeno. Iz drugarove kutije sam izabrao vobler za koji mi je rekao da je ulovio najviše barakuda na tom mestu. Koliko se sećam, bio je to Daiwa Shore Line Shiner dužine 17 ili 19 cm. Izuzetno se daleko baca, a radi i pri najsporijoj vuči. Iako sam u lovu smuđa naviknut na maksimalno sporo vođenje varalice, Dalibor mi je nekoliko puta napominjao da usporim, jer me je uzbuđenje nesvesno navodilo da motam brže... To uzbuđenje je raslo jer je Dalibor za kratko vreme imao dva nerealizovana udarca, a potom i zakačio ribu, koju je posle nekoliko minuta zamaranja i borbe privukao obali.
   Zbog nezgodnog terena, trebalo nam je još toliko vremena da ribu, koja je u blizini stenja dobila snagu za još nekoliko begova, nekako primirimo. Ja sam preuzeo štap, a Dalibor je lovinu uspeo da uz pomoć talasa nasuče između dve kamenčine i prihvati rukom. Ostali smo bez reči na trenutak, a potom mu glasno čestitali i proslavili ulov. Riba je bila i više nego lepa, a merenje je pokazalo da ima 94 cm! Napravili smo desetak slika, pogledali ribu sa svih strana, posebno obrativši pažnju na zube, po kojima, osim po obliku tela, neodoljivo podseća na štuku, te nastavili da bacamo.

   Kada smo konačno sišli, dočekala nas je tišina mirnog otvorenog mora, koje se cakli na mesečini. Odmorili smo nekoliko minuta i bacili se na posao. Preporuka je da velike plastične (zbog zuba barakude) plitkoroneće voblere bacamo što je dalje moguće, i da ih vrlo lagano privlačimo. Jadranske barakude se kreću u jatima, koja s vremena na vreme u toku noći prođu kroz zonu hica, nekada bliže, a nekada dalje od obale. Taj trenutak treba dočekati i iskoristiti, pošto smo sumrak, koji bi trebao doneti najviše akcije, propustili. Pošto mi je većina dotadašnjeg morskog ribolova bila koncipirana na površince i silikon, velike voblere nisam ni poneo, a uprkos tome što mi je Dalibor ponudio svoju kutiju i preporučio favorite, nisam odoleo a da ne pokušam sa nekim svojim favoritima: velikim površincima, džerkovima i gumama. No, sve to isprobavanje nije mi donelo nikakvo dešavanje.