Kolaterala
   Pri ovakvom ribolovu basa love se i druge vrste. Štuka je neizbežna, pogotovo kako jesen odmiče i temperature i trava padaju. Nažalost, kao i bas, štuka je na ovim vodama jezivo pogođena ribokrađom i nekontrolisanim izlovom od strane "rekreativnih" ribolovaca, pa su ribe koje se love uglavnom sitne. Već su kilašice dobar ulov, a sve preko je za priču. Nekoliko puta smo ranijih godina imali i susrete sa za današnje ulove kapitalkama od preko tri kilograma, ali gloce do pola kilograma su najčešće. Štuke su u površinskom lovu veoma neprecizne i jezivo uporne, pa ako vam nešto uporno promašuje gumu na istom mestu, možete biti sigurni da nije bas. Sa ozbiljnim zahlađenjem štuke će i dalje nastaviti da uzimaju ovako vođene mamce, sve dok trava potpuno ne padne. Ako dva-tri dana lovite samo njih, znači da aktivnost basa polako jenjava i da treba menjati taktiku i prilagoditi se nešto sporijem režimu.
   Druga riba sa kojom se redovno srećemo je bucov, koji je trenutno na većini voda oko mog "sela" postao dominantna grabljivica, jer je za nijansu manje pogođen izlovom, pre svega jer ga "rekreativci" manje jure, a i cena na crnom tržištu mu nije neka. Bucov se uglavnom drži otvorene vode, mada zna ući i pod lokvanj i divno glumiti basa. Nekoliko puta su me bucovi dvokilaši na nekoliko sekundi uspeli "zeznuti" glumeći basa kapitalca. Njihov lov može biti divna zabava, pogotovo u godinama kada basovi zakažu. Prošle jeseni, na primer, basa gotovo uopšte nisam lovio, ali sam zato uživao u površinskom lovu kanalskih bucova, o kome ću sigurno pisati u nekom od narednih brojeva. Kao i štuka, znaju biti jezivo neprecizni u površinskim napadima, ali takođe im se zna desiti da nepogrešivo pokupe gumu u maniru prevejanog starog basa.
   Osim ovih riba, manje gumice će ponekad spopadati bandari, no oni ih uglavnom ne uspevaju stići, a manje gumice ovde nisu tema, te u pravom basovskom power fishingu bandari nisu meta. Znam i za dva ulova soma ovom tehnikom, jedan je bio trokilaš, a drugi je, kog je prošlog leta ulovio drugar iz Beograda, bio težak celih 10 kilograma. Vađenje takve ribe iz trave priborom za basa je doživljaj koji se dugo pamti, iako je verovatnoća za takav ulov mala. Nikad se ne zna šta se sve može dogoditi, što je za mene još jedna pozitivna strana ovakvog ribolova.
Ako još uvek niste isprobali ovakav način ribolova, sada je pravo vreme za to. Basovi su spremni i gladni. Uživajte u nadmudrivanju i borbi sa njima i mislite na budućnost nas i naše dece, PUŠTAJTE RIBE!

video-play-button
video-play-button