Pošto smo stigli i smestili se, rešili smo da ugrabimo sat vremena pre mraka i nakvasimo opremu. Vožnja sitnih suvih mušica na izglednim prelivima, i nekakav rezultat. Uhvatili smo po nekoliko malih lipljena i klenova, kao i dosadnih dvoprugastih uklija (pliski). Ivanovo "nije to to" govorilo je dovoljno. Nije bilo kao prethodne godine, kada gomila riba izađe i aktivno kupi sa površine, i kad su slatke muke samo izbor prave mušice i prezentacije.
   Pred spavanje smo domotali mušice. Ja sam rešio da namotam neke njegove favorite od prošle godine, pre svega imitacije malih suvih tulara na udici #18. Pošto smo, počevši od sutra, isplanirali pet punih ribolovnih dana, nije bilo potrebe za žurbom. Zato je naredni dan bio u potpunosti posvećen istraživanju, čak i nauštrb ulova. Bilo mi je bitnije da vidim kakva su mesta, gde su ribe, kako su raspoložene, nego da se zakucam na najboljem mestu i fokusiram da odmah uhvatim što više. Zato sam rešio i da tog prvog dana ne nosim Go Pro kameru.
   Ispostavilo se da je to prava taktika. Brzo smo zaključili da je zbog niskog vodostaja krupnija riba kocentrisana samo na pojedinim mikrolokacijama. Nije bilo ozbiljnijeg rojenja insekata i lipljen se javljao na površini veoma retko, uglavnom tokom najtoplijeg dela dana.