Rešenje su krilo u odgovoru na pitanje gde to na jezeru nema ni smuđeva ni somova. Smuđevi su lovili blizu, ali mahom kraj kamenite i strme obale, dok su somovi špartali daleko. Klen bi, po toj logici, mogao da bude pored obale, ali u plićacima gde dno nije kamenito, već tamo gde nekadašnje livade pod blagim nagibom ulaze u vodu, a gde je sada ilovača ili pesak.
   Krenuh obalom jezera u potrazi za takvim mestima i nađoh ih nekih pola km "uzvodnije". Bacih leptira "trojku" ukoso, ali kad je pao na nekih 15 m obale, primetih komešanje na površini na nekoliko mesta ‒ uplašio sam neke ribe koje su tu bile u jatu. To ne može biti ko zna šta, već neka jatna ciprinida: babuška, deverika, bodorka, ili možda baš klen. Pošto su se ribe uplašile od pada teškog spinera u vodu, rešavam da ga odmah skinem i stavim neki lagani plitkoroneći vobler. Nažalost, pretraga svih kutija pokazuje da nemam bukvalno niti jedan kraći od 7 cm... No dobro, noć je, računam da se klen neće libiti da napadne i veliki mamac. Izbor pada na MC Bleak 7 SFC boje, plivajući plitkoronac koji radi negde između Rapale Original 7 i Husky Jerka 8. Lagano zabacujem (bez fijuka) da ne bih uplašio ribe, štopujem varalicu kako bih je nežno spustio na površinu. Krećem sa povlačenjem - tup! Udarac, kontra, ništa. 'Ajde opet. Sve isto, opet promašaj.

Klen 1200 g + Borac R'n'R 8 cm

Treća sreća, dum i odmah dril, nema vremena za kontru, riba je u okretu zgrabila varalicu i pojurila dalje od obale. Odmotava 5-6 m strune i staje, pa se srčano bori plivanjem u stranu i povlačenjem u dubinu. To je klen, nema dileme. Privlačim ga lagano i štapom navlačim na peskovitu obalu ‒ riba od oko kilogram. Lep klen koji zaslužuje puštanje.
Pauza minut-dva, kako se jato ne bi uplašilo. Bacam ponovo, ponovo udarac, ponovo klen, ovog puta nešto manji. Opet kratka pauza, tokom koje biram sledeću varalicu; ispred mene je očigledno jato gladnih riba, pa je to lepa prilika da proverim koje su dobre noćne varalice za njih. Izbor pada na Borac R'n'R tvič od 8 cm, takođe u SFC dekoru. Druga varalica, ali isti scenario, svaki zabačaj jedan udarac. Ima dosta promašaja, pa realizujem tek svaki treći ili četvrti udarac. Ribe su najčešće teške 600-800 g, uz poneku manju ili veću.