Pravo, i to ludo, ciljano pecanje noćnih klenova, doživeo sam tek ovog avgusta, u noći punog Meseca. Otišao sam na jedno omanje jezero na jugu Srbije kako bih pecao smuđa, ali sam znao da tamo ima i krupnih klenova, pa sam poneo i nekoliko Lav MD spinera veličine 3. I smuđevski pribor sam malo "utanjio", tj. poneo sam lagani komplet: StCroix Eyecone od 229 cm t.b. 3,5-10,5g, Zauber 2000 i na njemu žutu Lav upredenu strunu oznake 0,08 mm. Taj komplet je bio dovoljno jak za prosečnog jezerskog smuđa, a opet dovoljno nežan da pruži zanimljiv užitak ako po mesečini nabasam i na gladne klenove. Znao sam da će problem predstavljati zabacivanje svega gabaritnijeg od Rapalinog Huskija 10, pa sam poneo voblere od 7-10 cm.
   Po dolasku na jezero uhvatio sam nekoliko smuđeva na plitkoroneći vobler MC Bleak 10 u SFC dekoru, pa sam stavio spinera za klena. Računao sam na to da klenovi krstare negde po površini, pa sam leptir vukao tik ispod nje. Nisam naročito birao mesta, već sam šetao obalom i bacao daleko. Kako su smuđevi lovili kraj same obale, pretpostavio sam da su klenovi dalje od nje.

   Klenovi, naime, nimalo ne vole smuđeve u svom okruženju, jer se sve dok ne prebace 300-400 g ne osećaju sigurno. Krupan smuđ (riba preko 3-4 kg) bez pardona napada klena od 200 g, u šta sam se i lično uverio jednom na Bovanskom jezeru, kada sam rano ujutru upecao "glavonju" od oko 25 cm, kome je smuđ te iste noći očnjacima napravio dve rupe na stomaku. Definitivna potvrda tome su bili i ulovi mojih drugara sa Velike Morave i Kolubare, koji su u stomacima velikih smuđeva nalazili klenove (i mrene) od 150-200 g.
   Elem, to da se klen noću krije od smuđeva je nešto što sam zacrtao kao bogomdanu istinu, i verujem da čak i krupan komad po navici beži sa mesta na kojima u većem broju love smuđevi. Ipak, moja pretraga površinskih slojeva vode na 20-30-40 m od obale nije davala rezultat. Mesec je već bio visoko na nebu i vidljivost je bila odlična. To da klen vidi moju varalicu i da će je napasti ako ga pronađem delovalo mi je izvesno, ali sam očigledno padao na ovom delu "ako ga pronađem". Pomoć u rešenju te zagonetke stiže od dva krupna soma, koji brutalno raubuju na stotinak metara od obale. "Eureka!", klenovi nisu ni daleko od obale, jer se ‒ svakako više nego od smuđeva ‒ plaše somova. "Pa, gde su onda?", pitam se.