Moje mišljenje je da jednu od najbitnijih stavki u kompletima za vertikalno džigovanje na rekama predstavlja najlonski, metalni ili fluorokarbon predvez u dužini od 0,5 do 1,5 m, otporan na abraziju, koji mora da izdrži česte kontakte sa kamenjem i školjkama.
   Najviše ulova ostvarujem na varalice od meke plastike u dužini od 10 do 18 cm, a favoriti su mi Orka šedovi od 12 i 14 cm, kao i Relax Kopyto od 15 cm. Laka dostupnost, kao i njihove univerzalne veličine, prilagođene i somu i smuđu, svrstavaju ih u moju prvu postavu u najvećem broj izlazaka na vodu. Naravno, i pri izboru odgovarajuće varalice uvek podržavam eksperimentisanje, a lično najčešće testiram razne montaže velikih silikonaca (preko 20 cm), koje bez većih napora spuštam i na najdublja mesta na Dunavu – što je definitivna prednost vertikalnog džigovanja u odnosu na ostale tehnike varaličarenja.
   Odličan izbor za vertikalu su i raznorazni no-action silikonci, od kojih se kod nas najčešće koriste popularne Laste. No, dobar primer da u ribolovu nema egzaktnih pravila je ulov kolege Milana Cvetićanina, koji je Lastu vodio standardnom tehnikom džigovanja iz usidrenog čamca i ulovio ovog lepog soma.

video-play-button