Peškelj (Scardinius plotizza) možda podseća na ploticu (i bodorku), ali je zapravo vrsta crvenperke

   "Sivoperke" su uzimale kako crviće, tako i "glavnog" silikonca, potvrđujući da se ne gade sitnih ribica, što i ne čudi, jer u kanalićima u delti nema pravih grabljivica (ima jegulje, klena, američkog somića i sunčice), pa je brojnost sitne ribe velika. Brancin se samo povremeno pojavljuje u njima, u delovima koji dobijaju i slanu vodu. Ovi kanalići su puni gambuzija, sitnih ribica živorotki, nalik akvarijumskim gupijima, koje su, po svemu sudeći, i najčešći plen krupnijih crvenperki.
   Od pribora sam koristio Štap Abu Garcia Specialist dužine 2,10 m i težine bacanja od 3,5 do 21 g, uparen sa Abu Garcia Specialist mašinicom veličine 3000 i Lav MD Perfect Dyneemom od 0,08 mm, koji se pokazao kao dovoljno osetljiv za ovakav ribolov. Komplet nije baš ultralajt, ali mi je pružio lepo zadovoljstvo u borbi sa većim primercima "plotice". Kolege koje su sklonije ultralajt pristupu od mene svakako mogu pokušati i znatno finijim priborom, pa tako i doživeti još uzbudljivije pecanje.

   Iako vrlo borbene, jadranske crven­perke su "čisti" borci, pokušavaju da se udice oslobode otresanjem i begovima, bez zavlačenja u travu. I mušičarski pribor bi svakako bio veoma upotrebljiv, a pravi izazov bi bio njime uloviti i nekog od prilično krupnih cipola, kojima su ovi kanali krcati.
   Ako vam se ukaže prilika, okušajte se u varaličarenju jadranskih crvenperki (za to ne morate ići čak u Hrvatsku - vidi okvir), nove vrste i nova iskustva svakako nisu na odmet. Ja sam u tome našao vid razonode kojim sam popunjavao vreme do "ozbiljnijeg" ribolova, te preispitao neka ubeđenja i makar na trenutak ponovo dotakao detinjstvo, u kome sam plovkom jurio crvenperke po kanalićima u Bačkoj. ●