Izbor guma je ogroman. U poslednjih nekoliko sezona sam taj izbor drastično smanjio. U torbici uvek imam jednu gumu: Gambler Lures Flapp"n Shad od 6 inča. Ovaj silikonac ribolikog tela, kakvo imaju i poznati Bass Assassin i Zoom Fluke i Super Fluke (koji su takođe odličan izbor) završava se ravnim zaobljenim repom nalik dabrovom. Taj rep, koji na prvi pogled ne bi trebao da daje nikakvu vibraciju prilikom vođenja sa cimanjem, ali i pri ravnomernoj vuči, divno "šamara" i stvara zvuk parajući površinu. Ova guma montirana na neku od Mustadovih Wide Gap Wormulja mi je na štapu sigurno u 80 % jesenjeg basolova. Vodim je uvek površinski, uglavnom sa cimanjem, tehnikom kao "walk the dog" bez pauza. Osim nje, u rezervi imam uvek nekoliko Yumovih Dingera od 5 i 6 inča (voleo bih da imam i Yamamotovog Senka, ali me odbijaju cena i to što se teže nabavljaju). Njima takođe pecam "walk the dog" tehnikom, u radu su nešto suptilniji, a ako baš hoću da obratim pažnju na neki ćošak, puštam ih u slobodno tonjenje, ali ne dugo, no to već izlazi iz okvira power fishinga.
U trećoj grupi su silikonci sa "šed" repom, pre svih Swim Dinger (i Swim Senko), Yum Lil Susie, te Yum Mighty Bug od kreatura. Njih vodim ravnomernom vučom sa podignutim štapom, tako da repovi "brboću" po površini.

   Poenta kod svih je imitirati uspaničenu ribicu (ili ako hoćete žabicu, miša ili šta vas već pali od ideja), koja bučnim i brzim kretanjem basa provocira na instinktivni napad (Ameri bi rekli: reaction strike). Kada bilo koju od ovih varalica vučem po samoj vegetaciji, prezentacija je za nijansu sporija i malo skakutavija.
Što se boja tiče, uvek imam nešto prirodnije i nešto življe kolore, uz obavezne crne i bele gumice, a obično uz ivicu vegetacije bacam neutralne boje, dok preko trave i u sumrak volim jače dekore. Ipak, kada je riba aktivna bojama ne pridajem prevelik značaj; često mi se desi da eksperimentišem sa totalno različitim dekorima i da svi hvataju. Naravno, ima i dana kada nijedan ne lovi, ali i dana kada prava boja može da napravi razliku.