Klen pod punim Mesecom

Piše: Goran Tokić Goci

   Svog prvog noćnog klena uhvatio sam slučajno, pecajući smuđa na Bovanskom jezeru daleke 1996. godine. Oko pola 11 uveče zgrabio je Rapalu Original 5 boje G, nekoliko minuta nakon što sam na istu varalicu prevario omanjeg soma, a nekih pola sata pre nego što je prevarila smuđa (tada sam imao svega 2-3 varalice za klena koje su upotrebljive za noćni lov smuđa).
   Druga situacija se desila godinu ili dve kasnije, na Nišavi uzvodno od Niša, gde sam po velikoj vrućini pecao klena tokom juna meseca. Mrak je polako padao, a klenovi su udarali na svakih petnaestak minuta. Ostao sam do 9 uveče, već se potpuno smrklo, a udarci su se nastavili. Kada je mrak potpuno prekrio reku, klen je i dalje napadao varku, a ja sa kopče nisam skidao tonuće Ružno Pače od 4 cm. Nije to bilo neko ludo pecanje, ali na svakih 20-30 zabačaja udario bi po jedan klen od prosečno dvestotinak grama.
   Sličnih slučajnih ili manje-više ciljanih ulova klenova po mraku bilo je svake godine, ali retko kada sam se baš napecao klenova noću. Jednostavno, nisam ni pokušavao uporno, a za uspeh bih smatrao kada ostanem sat vremena po mraku i ciljano prevarim jednog ili dva klena.