Sem onog osnovnog zadatka za šta su suknjice zadužene ‒ da svojim lelujanjem izazovu okidački efekat kod grabljivca, one služe i za "peglanje" sastava otežanja i trejlera navučenog na udicu, čime je prolaz kroz travu, granje i krš savršen, tj. oslobodjen svake mogućnosti kačenja, što je osnovni postulat uspešnog pecanja na zatravljenim terenima.
   Za pecanje slip džigom biram udicu bar za jedan broj jaču (deblju) nego za obično pecanje npr. dingerima i ring vormovima. Razlog je taj što se, prilikom pecanja u travi, riba često odmah nakon kontre mora uz nešto veći pritisak podići na površinu, kako bi se ulov uopšte stavio pred objektiv kamere pre vraćanja u vodu. Tanke i slabe udice lako pucaju, isprave se ili jednostavno proseku usta grabljivici.
   Trejleri tj. gume koje koristim za pecanje slip džigovima su raznorazne. Ovde ipak treba reći da se guma, kad se peca suknjicama, uvek nalazi u drugom planu. Suknjica je vidljivija, njome se i te kako može uticati na konačni dekor kompletne varalice, i ona praktično služi za egzekuciju. Trejler celom sistemu daje "samo" stabilnost i dužinu. Njegova osnovna uloga je da korektno skloni vrh udice od prepreka i nečistoća u vodi, a da prilikom napada istu lako oslobodi i servira u "čisto meso".