Đorđe Veber

   Znam kako ti je, kolega. Hoćeš krupnog smuđa. Vučeš Rapalinog Originala od 13 cm. Opaljuju uglavnom maloletnici od 0,7-1 kg, uz ponekog od 1,5, koji sada deluje orijaški. Rekonstrukcija: prisutno je mnogo riblje mlađi u apoenima od 4-5 cm. Zato sitni smuđevi i jesu tu u tolikom broju, zbog optimalnog kalibra plena. Kad u ovakvoj situaciji pravi sportista nudi 13-icu ili 15-icu, obično ne razmišlja o jednoj banalnoj stvari: smuđevi ne doživljavaju njegovu varalicu kao hranu, nego kao konkurenciju! Konkurenciju dovoljno drsku da rasteruje mlađ u zajedničkoj trpezariji... I dovoljno neopreznu da ne strahuje za sopstveni život. Ovo su, dakle, udarci iz besa, a ne zbog gladi.
   Kilaš broj 5, za samo tri minuta, na brzo vođen Rattlin Rogue od 12 cm, srebrni sa vertikalnim prugama, kao mladi smuđ. Dođe mi da nokautiram samog sebe. Što li sam onom tetoviranom k'o zidne novine rekao za ovo!? Da nisam, nastavio bi da, kao svako veče, baca svoje dragocene "petice"; posle nekoliko pokilaša bi, kao i svako veče, otišao na drugo, bolje mesto... Koja si ti konjina neopevana, Đole.
Na tekućoj vodi, krupan smuđ (3-5 kg) prilično je retko na/pri površini. Razlog znaju i vrapci. Ovaj sloj vode je najbrži. Lovac tu troši najviše energije. Hoće li uspeti da je nadoknadi? Zato je bolje varalicom sići u sloj vode gde trojkaši-petičari regularno sreću krupniji plen. Srednjeronac ili dubokoronac od 15 cm nije prevelik, nije ni gumica iste dužine. Ovo naročito važi u jesen. Moram li, posle tri decenije piskaranja o smuđu, da objašnjavam zašto? Da? OK... Za razliku od prethodne situacije, u očima plemstva tvoj (veliki) mamac sada nije nezvani gost koji im rasteruje hranu. On je hrana. Na ovoj dubini, smuđ ne sreće mlađ, jer se tu ne bi osećala sigurno. Ono što sreće su upravo krupnije ribe, pa je 15 cm odlična startna veličina. Za razliku od malopre, mamac će ovde biti napadnut baš kad ide sporo, kao ribica koje se hrani na dnu; još jedan dokaz da plemstvo ovo vidi kao hranu (tj. imitaciju) a ne kao nezvanog gosta, tj. Hot Tiger iritaciju.