Za sve koji se još nisu specijalizovali za basa, tj. nemaju ništa slično pomenutim mamcima, sasvim dobro rešenje može biti i veći tvister montiran na worm udicu koji se po površini vuče ravnomerno, dovoljno brzo da mu rep "brboće". Ova kombinacija je prilično lovna i nekad zna čuda da napravi, ali su hici mnogo kraći nego sa klasičnim basovskim varkama (sa izuzetkom kričera). Može da prođe i sve i svašta od šedova, a preporučujem vam da ih na worm udicu montirate u "halibut" stilu, tj. bočno, tako je prvo kontra mnogo efikasnija, a drugo, lakše ih je držati na površini i "brbotati" repom.

Pribor
   Za ovaj vid ribolova trenutno koristim spinning štap Okuma CX Spin dužine 258 cm (8’6”) i t.b. 15-45 g. Mogu i duži modeli, sve do "trojke", a i kraći, mada ne preporučujem da idete ispod 2,4 metra, što zbog izbačaja, što zbog lakšeg manevrisanja pri ribolovu u vegetaciji na većim distancama. Kraći štapovi su divni i laki za rukovanje, ali gorepomenute karakteristike su im lošije, a ja ih smatram ključnim za ovakav lov. Težina bacanja od blizu 50 g mi odgovara jer uglavnom koristim gabaritnije gume (5 i 6 inča), koje ovaj štap fino lansira. Štap je izrazito oštar i ima pregršt snage za "čupanje" iz lokvanja, drezge i oraška. Takođe, oštrim štapom je lakše dati adekvatnu kontru, a nije zgoreg ovde podsetiti početnike da kod pecanja basa gumom kontra mora biti odložena (ja sa odlaganjem nikad ne preterujem, 2-3 sekunde je za mene sasvim dovoljno) i veoma konkretna - što bi rekao moj drugar Mamijo - mora da se čuje! Može se koristiti i nežniji pribor, no borba će biti mnogo neizvesnija i mnogo češće ćete morati čamcem po ribu koja vam je "zdimila" u travuljinu, pa birajte.
   Mašinica ne mora biti neko čudo, ja koristim Okuminu RTX 3500, a najvažnije je da odlično slaže strunu jer je bacanje i cimanje neotežanih guma zahtevno po tom pitanju. Sama struna je kod mene uvek upredenica (ko voli može da peca i monofilom), a 15 libri mi je neka srednja nosivost, može se ići i na tanje i na deblje, no nemojte preterivati ni na jednu stranu, a ako ćete preterivati, bolje idite na deblje, jer previše tanke paučine, iako su u zabačaju divne, u kombinaciji sa basom koji divlja po polju lokvanja najčešće završavaju priču neslavno, pogotovo ako vas mrzi da vise puta tokom ribolova prevezujete sistem.
   Monofilni ili fluorokarbonski predvez je vrlo poželjan, kako zbog vidljivosti, tako i zbog otpornosti na krzanje, koga će biti čak i kada ništa ne ulovite, jer vam je kraj kanapa gotovo uvek u kontaktu sa biljem, koje ga troši.