Bas u Srbiji

   Velikousti bas. Od gomile asocijacija u vezi sa njim, uvek mi prva padne na pamet ona: riba zbog koje smo najviše naučili. I zaista, u sada već prilično davno vreme, kada je ribolov basa kod nas doživljavao prve ozbiljnije korake, pojavila se gomila novih stvari koje su postepeno uticale i na ribolov većine drugih grabljivica, terale ribolovce na učenje, traženje informacija, komunikaciju, razmišljanje, prilagođavanje i eksploataciju novih mogućnosti. Lov basa je bio "prazna tabla" koja se polako popunjavala.
   Bio je to period u kome sam stasao kao ribolovac i koji me je opredelio. Kako i ne bi, druga riba koju sam varalicom ulovio, dan posle prve štuke, bio je bas. Mnogo mi se dopao i hteo sam da ga ulovim ponovo, pa još jednog, pa još većeg, pa na drugoj vodi, pa više komada, i tako unedogled... Prođoše decenije, a basa sam imao sreće i prilike da (u)lovim i u Hrvatskoj, Mađarskoj i Španiji, te da u tom procesu upoznam mnogo divnih ljudi, steknem i neke prijatelje, provedem mnogo vremena na vodi, a barem duplo toliko čitajući, gledajući filmove i, pre svega, razmišljajući. Družimo se do danas, već punih dvadeset godina bas, drugi basolovci i ja.
   Iako iza sebe imam popriličan broj objavljenih tekstova o pecanju, kojima tačnu cifru ne znam, a sasvim je moguće da već postala i trocifrena, ovo je moj prvi sastav posvećen basu. Srećan sam što upravo probijam i tu barijeru, ali istovremeno osećam i dužnost da dosadašnje takvo postupanje na neki način i objasnim. Naime, moje dosadašnje ćutanje o ribi koju obožavam da lovim najviše je bilo posledica revoltiranosti situacijom u kojoj se basovi u Srbiji već godinama nalaze. Iako se kod nas propisi kojima je jedno vreme i bas bio zaštićen (lovostaj i minimalna mera) nikada nisu preterano poštovali, niti su im organi reda na vodama davali neki preteran značaj, period ukidanja bilo kakve zaštite basa je kod većine razumnih ljudi koji ovu ribu love izazvao popriličan revolt i zabrinutost. Osim ribokradica, koje mu već decenijama rade o glavi svim sredstvima, a posebno podlo koriste činjenicu da bas svoja gnezda pravi u plitkoj vodi i srčano ih brani, pojavila se situacija u kojoj ama baš svako može da ulovi i ubije koliko god basova poželi, a bez da to predstavlja prekršaj, makar i na papiru. Srećom, makar je promenjen propis koji je zabranjivao da se bas vrati u vodu, tako da je ovu divnu ribu danas u Srbiji barem legalno vratiti u vodu, iako čak i neki ribočuvari još uvek tvrde suprotno.