Pojmovnik
   Pod pretpostavkom da svi poznajemo klasičan Texas Rig objasnićemo (i sublimirati) nekoliko pojmova koji se sreću u ovom tekstu ili su veoma srodni sa tim pojmovima.
   Slip Jig je u osnovi čisti Bullet Weight (otežanje u obliku metka) sa pridodatim Skirt Holderom.
   Skirt Holder = držač suknjice.
   Slip Rig je kompletna montaža spremna za pecanje (ready). Tu se podrazumeva da su na osnovnu vezu postavljeni stoper i Slip jig (opremljen suknjicom), privezana udica i instaliran trejler.
   Punching Rig je montaža za pecanje u Heavy Coveru. To nije ništa drugo do čisti Texas Rig opremljen stoperom i (najčešće) povećim otežanjem, koje je potrebno za probijanje travnatog tepiha na površini. Korektno tj. produktivno pecanje ovim rigom moguće je samo ukoliko ispod "tepiha" postoji zona u kojoj ima više vode nego trave!
   Pecanje na odsečcima vode, gde je gusta trava linearno prisutna od dna do površine, nemoguće je, tj. ulovi (napadi na varalicu) su misaona imenica. U Evropi ne postoje mnoge vrste vodenih biljaka kao u basovoj postojbini, tako da je "pančing" kod nas veoma ograničenog domena upotrebe. Ipak, gde god je to moguće, trebalo bi koristiti ovaj sistem (način pecanja), jer je jedan od najpro­duktivnijih na planeti.
   Recimo, na brani na Malom Staparu zna da se (kad se šlajz ne otvara duže vreme) sa uzvodne strane nakupi poveći kontingent trave i ostalih nečistoća. Sav ovaj krš je "površinskog karaktera", tako da ispod njega ima "više vode nego trave". Koristite teža olova (20-30-40 grama), probijte "tepih" i iznenađenja su vrlo verovatna.

Čvorovi
   Na prvoj slici je prikazano vezivanje sasvim običnog kliznog čvora. Kad silikonski ili končani stoperi nisu pri ruci (potrošeni), za čvor upotrebljavam parče fluorokarbona, koje koristim za osnovnu vezu. Ovaj čvor je primenljiv za mnoge montaže kao, na primer, Jamure Rig.
   Šema vezivanja udice na slip rigu je prikazana na drugoj slici. Na prvi pogled, to nije nešto revolucionarno, jer identičan način koriste svi pecaroši bele ribe. Ovaj čvor je, ipak, veoma važan za povećanje procenta kačenja ribe, jer osnovna veza ulazi u u alkicu na udici sa strane na kojoj se nalazi vrh udice. Ovim se postiže da udica pod pritiskom otežanja iskače iz ose povlačenja i svojim položajem gradi određen (skoro prav) ugao u odnosu na njega. Pri tom je vrh udice upravo u onom najželjenijem položaju, onom najbliže mogućem zidu unutrašnjosti usta grabljivca.