Osnovna prednost lova vertikalnim džigovanjem predstavlja dostupnost velikog broja mikrolokacija na raznim dubinama i daljinama od obale. Kao neko ko je veliki deo svog ribolovačkog staža pokušavao da dokuči kako da sa obale mamac prezentuje grabljivici za koju pretpostavlja da leži na nekih petnaestak metara dubine i stotinak metara daljine (gde ni sidrenje nije jednostavno), vertikalno džigovanje se pokazalo kao odlično rešenje. Radoznalost i ekperimentisanje su doneli veliki broj lepih ulova i proširili vidike kada je reč o ponašanju i kretanju grabljivih vrsta. Tehnika vertikalnog džigovanja obećava, a videćemo kakve nove avanture i saznanja nam donose dani koji dolaze. ●

Autor teksta sa prosečnim smuđem upecanim na vertikalu iz čamca, slikanim na obali

Kapitalac na pribor za smuđa
   Kao po nekom nepisanom pravilu, kapitalni primerci se obično jave na neočekivanim mestima i na lagan pribor. U takvim slučajevima, sama tehnika vertikalnog džigovanja predstavlja veliku prednost jer se u trenutku uzimanja mamca nalazimo vertikalno iznad ribe, što nam omogućava mnogo lakše podizanje sa dna i odvajanje od potencijalnih prepreka nego u slučaju ribolova sa obale. Jedan od takvih slučajeva je zabeležen kamerom pre nekoliko nedelja, gde se na smuđevskoj lokaciji pojavio som, i srećnom ribolovcu, mom ocu Milenku, priredio odličnu borbu i test izdržljivosti pribora.
   Milenko dosad nije imao prilike da iskusi borbu sa ribom tih gabarita na lagani pribor namenjen smuđu. Iz tog razloga mu na snimku sugerišem šta i kako da radi, kako da se postavi i ponaša pri vađenju ribe. Nošeni dunavskom strujom preko kamenog grebena (potopljene šporne), u jednom momentu smo došli u opasnost da izgubimo ribu ako joj dopustimo da legne na dno ispred samog grebena, jer bi se tako struna najverovatnije presekla o kamenje i školjke. Opasnost smo izbegli paljenjem motora, pomeranjem uzvodno iznad ribe i njenim odizanjem preko grebena. Nakon toga, izvlačenje je proteklo rutinski i propraćeno je aplauzom grupe ljudi koja je celu akciju posmatrala sa obale. Mali kuriozitet je u tome da je štap sa snimka (radi se o Fenwicku HMG) prošle godine polomljen na spoju delova prilikom kačenja varalice za kamen i pokušaja izvlačenja na silu. Sve u svemu, i posle popravke, štap se odlično ponaša pri vođenju varalice, detekciji dna i borbi sa ribom.

video-play-button