Bački basolovci uglavnom pecaju Slip Jigom težine od 5 do 10 grama. Vode tamo nisu duboke, a trava je uglavnom meke konzistencije, pa se manjim težinama postiže da sistem ne tone prebrzo, dobro leti pri zabačaju, a opet može da siđe nekoliko decimetara i u najgušću travu, što je dovoljno da prezentacija bude sasvim različito tretirana od običnih bestežinskih sistema, koji love na samoj površini.

Priprema u kućnim uslovima
   Za gradnju jednog slip riga potrebna nam je osnovna veza, slip džig, suknjica, stoper, udica i guma (trejler). Za osnovnu vezu najčešće koristim fluorokarbon prečnika 0,30-0,35 mm. U nedostatku ovog materijala moguće je upotrebiti i sasvim običan monofil sličnog prečnika. Ukoliko u blizini ima štuke većih gabarita, skoro uvek posežem za čeličnim sajlicama. Najbolje su takozvane 7x7, zbog svoje fleksibilnosti i mogućnosti lakog vezivanja (skoro kao monofil). Na osnovnu vezu u dužini 80-100 cm prvo navlačim stoper, potom kompletan slip džig, pa vežem udicu, čime je sistem praktično gotov. Kada se na vorm udicu navuče omiljeni trejler, sistem je spreman za pecanje. Ostaje jošn nekoliko sitnica koje moraju da se pomenu, znaju, odrade i ispoštuju.
   Najelegantnije rešenje za stoper su silikonski valjkasti stoperi koji se, između ostalog, koriste sa pecanje meč tehnikom. Pri kupovini treba uvek uzimati one najveće (najdeblje, XXL...), jer se za gradnju slip sistema koriste robusnije osnovne veze. U nedostatku dotičnih, koristite sasvim obične končane stopere, a u krajnjoj liniji u ovu svrhu može se (is)koristiti i parče monofila ili fluorokarbona koji se koristi za osnovnu vezu.