Kada kompletiramo pribor i zapamtimo ove savete u vezi sa prezentacijom, ostaje nam da odaberemo jezero na kome ima grgeča. Zahvajući ribolovcima koji ovu ribu cene i vole da je ubacuju u kofe i vozikaju kolima, danas grgeča ima u većini naših jezera, pa se izbor svodi na ona koja imaju zdravu populaciju krupnih riba. To su najčešće brdsko-planinska jezera, neretko ona gde, osim ciprinida, ima i pastrmke. Grgeč voli hladnu vodu i sever Evrope, i u takvim uslovima naraste najveći (često i preko 3 kg), a kod nas krupnih riba (preko 1 kg) ima najviše upravo u jezerima koja zbog nadmorske visine i/ili duboke vode imaju klimu koja karakteriše sever kontinenta.
   U uspešnost opisane "vruće" prezentacije uverio sam se mnogo puta u prethodnih desetak godina, a podsetio tokom avgusta kada sam, na jednom manjem jezeru, pecao grgeče. Iako sam pretpostavio da je ovo dobitna prezentacija za ovaj deo godine, vodio sam šeda naizmenično na 5-6 različitih načina, ali se nisam nimalo iznenadio kada je baš agresivna prezentacija donela udarac: žuti Smuki šedić od 5 cm na 4 g glavi sam sa dva jaka "cima" štapom podigao skoro 2 m iznad dna i pustio da propada, a krupan grgeč (800-900 g) ga je bez pardona usisao. Izuzetno se lepo borio na laganom priboru, pa je zasluženo pušten da poraste još veći.

   Sve se ponovilo i nekoliko dana kasnije, samo je ovog puta kao mamac bio 6 cm dug VBA šedić zelene boje tela i drečavog oranž repića, a riba je bila malo veća, možda teška i preko kilograma. Obe su se veoma srčano borile, i fino podešen dril je bio bitan faktor. Po ko zna koji put sam se uverio da je krupan grgeč sjajan borac, potpuno uporediv sa šaranom, mrenom i pastrmkom, a kao da nije ni u kakvom srodstvu sa smuđem. Još jedna osobina im je različita: dok smuđ zna da "izdivlja" u samom plićaku (suprotno onome što je radio u dubini) i često se baš tada otkači, grgeč se srčano borio sve vreme, i u plitkoj vodi je relativno miran, pa nema spadanja kada je nadohvat ruke, niti nekih ludačkih bacakanja. To vam ostavlja priliku da ga nežno prihvatite rukom ili malim meredovom. Nekoliko slika i krupnog "prugastog" obavezno vratite, jer njih nema mnogo i veoma sporo rastu (10-15 godina do kapitalca), a ako vam je do jela, uhvatite desetak "redovnih" (100-300 g), što većina voda i ne oseti. ●