Sama animacija varalice pri vertikalnom džigovanju na tekućoj vodi u najvećoj meri zavisi upravo od pomenute brzine vodenog toka, ali i strukture dna. Ono što sam primetio je da pri sporom protoku i relativno ravnom dnu bez mnogo prepreka dobro prolazi animacija varalice visokim odizanjem vrha štapa (50 cm do preko 1 m), dok se, nasuprot tome, u brzom protoku sa neravnomernim i najčešće kamenitim dnom najbolje pokazala prezentacija kratkim i odsečnim odizanjem vrha štapa (15-30 cm), pri čemu džig pravi skokove i prelazi put od 20-40 cm preko dna. Kao i kod običnog džigovanja, udarci su se najčešće javljali u propadanju. Kao i uvek u ribolovu, eksperimentisanje raznim tehnikama vođenja i kreativnim prezentacijama varalice često veoma prijatno iznenadi ribolovca.
   Osnovni problem koji se javlja pri vertikalnom džigovanju je uticaj vetra na kretanje čamca. Vetar koji čamac nosi brže niz vodu dovodi do čestih kačenja varalice za dno, dok uzvodno nošen čamac onemogućava kontakt varalice sa dnom. Ono što se dešava u najvećem broju slučajeva je to da vetar nanosi čamac na obalu, te promašujemo liniju promene koju ciljamo, prilazimo obali i dolazimo u opasnost da udarimo u obalu ili objekte uz nju (čamce, pontone, splavove). Rešenje za ribolovce sa dubljim džepom su već pomenuti elektro-motori, konstantno lerovanje i korekcija kretanja čamca, a mi sa plićim džepom se snalazimo spuštanjem laganog sidra, koje koči čamac (pri nizvodnom vetru), ili plastičnom kantom spuštenom u vodu, koja ubrzava čamac u skladu sa rečnim tokom (pri uzvodnom vetru).
   Štapovi koje najčešće koristim su smuđaroski kompleti, dužine od oko 2 m i t.b. oko 15-60 g. Kratki štapovi omogućavaju mnogo veću pokretljivost u čamcu (pogotovo u slučaju gde nas ima više od dvoje) i mnogo bolju kontrolu ribe pri izvlačenju. Konkretno, već tri godine kostim dva kompleta, spinning (Fenwick HMG 702h 7-35g uz Ryobi Zauber 4000) i casting (Savage Gear Butch Light 15-60g uz Abu Garcia Revo SX). Na oba su namotane strune nosivosti 15-20 lb i oba kompleta lepo podnose težine džigova od 15 do 50 g. Neravnomerna dubina pri kretanju niz vodu traži neprekidno privlačenje ili popuštanje strune, te se korišćenje casting kompleta pokazalo kao mnogo komfornija opcija prilikom vertikalisanja.
   Kada je u pitanju snaga kompleta, smuđaroški kompleti su u igri jer su delovi toka preko kojih nas nosi rečni tok najčešće tipična smuđevska mesta, sa izgledima da se na njima pojavi i som, pa se trudim da pribor prilagodim očekivanoj ribi. U slučajevima gde ciljano pretražujem duboka mesta velikim varalicama (15-25 cm), koristim i adekvatan pribor (štap t.b. do 200 g uz jaku mašinu i strunu nosivosti 40 lb).