Odluka za posetu Plavu i Limu pala je bez mnogo razmišljanja. Prijatelj Ivan (Jr) već je bio naoštren na tu akciju, jer je prošle godine imao odličan ribolov u istom periodu godine. Meni je dao ponudu koju nisam mogao da odbijem, i plan je bio skovan.
   Njegovo iskustvo i informacije sa interneta bile su mi dovoljne za približnu sliku šta nas tamo čeka i pripremu u kratkom roku. Priprema je bila još lakša jer smo rešili da ponesemo pribor i materijale za motanje mušica, pa nije trebalo motati gomilu imitacija kući.
   28. septembra, u ponedeljak, krenuli smo oko 11h ujutru iz Niša, i za nekih šest sati došli u Plav. Verovatno bismo stigli i malo brže da nas nije snašla magla na delu puta oko Kopaonika. Vreme je bilo slično kao u Nišu: prohladno, povremeno sa najsitnijom kišom, fajtalicom. Sačekao nas je ribočuvar Tero i uputio u trenutno stanje na vodi. Nažalost, potvrdio nam je ono što nam je rekao i preko telefona nekoliko dana ranije: prenizak vodostaj, voda blago zamućena, bez rojenja insekata i aktivnosti na površini. No dobro, znali smo šta nas čeka, ali Ivanov godišnji odmor je diktirao da dođemo sada, i to je ‒ to.