Pribor koji koristim i preporučujem za srednji i donji tok Zapadne Morave je klase 6. S obzirom na to da se koriste veoma laki strimeri, odlično može da posluži i "petica", ali je s jačom klasom komforniji ribolov, naročito tokom vetrovitih dana. Potreban je i čekrk s kvalitetnom kočnicom, u suprotnom lako može doći do kidanja tipeta pri iznenadnim begovima krupnih riba.
   Kanap treba da bude plivajući, WF profila, jer su ponekad potrebni duži zabačaji. Prema mom iskustvu, poželjno je da bude neke neutralne, manje uočljive boje. Poslednje dve sezone upotrebljavam bezbojni (clear) kanap i zadovoljan sam rezultatima koje ostvarujem na vodi koristeći ga.
   Predvez je intermedijalni polilider dužine tri metra, a tipet monofil debljine 0,20 mm. Nije pogrešno koristiti i druge vrste predveza, konusne monofilne ili ručno pravljene od više monofila različitih debljina, ali najbolje rezultate u smislu lakoće i kvaliteta prezentacije postigao sam poliliderom i smatram da je on najbolje rešenje.
   Prvi korak i jedna od najvažnijih stvari je prepoznati pravo mesto i zauzeti najbolju poziciju. Najlakše je pecati na poznatom terenu, dok je na novim, nepoznatim mestima teško locirati ribe ako nisu aktivne na površini. Veliku pomoć na takvim terenima možemo dobiti od kolega ribolovaca koji su raspoloženi da nas upute na potese reke gde je belun aktivan.
   Mesta sa velikom koncetracijom sitne ribe, uglavnom na izlazu iz brzaka, a često i usred najvećih brzaka, pravi su izbor. Potrebno je uvek odvojiti malo vremena za posmatranje površine vode pre ribolova. Vremenom se steknu neka iskustva i prilično precizno se može predvideti gde se ribe nalaze, iako izostaje aktivnost na površini. Najbolji ribolov je na terenu sa bržim protokom, jer je tu neuporedivo lakše prevariti opreznog beluna i uloviti više komada.

   Izbor mesta zavisi i od temperature vode. U avgustu i prvoj polovini septembra sitna riba se nalazi u brzaku i logično je da beluna treba tražiti na takvom terenu. Kako temperatura vode opada, sitna riba se povlači u dublju vodu i mirniji tok, a za njom i grabljivice.
   Glavni uslov za dobar ribolov je nizak vodostaj, bez obzira na doba godine. Obično je to od polovine avgusta pa sve do prvih obilnijih jesenjih kiša. Ipak, ako se tokom kasne jeseni i zime, kao prošle godine, zadrži nizak vodostaj, nikako ne treba sedeti kod kuće, jer je tada i te kako uspešno moguće mušičariti bucova. Treba samo pronaći teren gde je skoncentrisana sitna bela riba, tu negde su i bucovi, koji ih love i usred zime.