Neuhvatljivi losos
   Prošle godine nismo videli ni L od lososa. Ove sezone, pre mog dolaska, Milovan se pohvalio da je ih snimio na jednoj rečici, koja je Fly revir, pa nije ni pokušao da ih peca. Naravno, ubedio sam ga da me odveze da vidim tog kralja salmonida. Iako je prošlo skoro mesec dana, i dalje su bili na istom mestu, u plitkoj vodi potoka koji presušuje, okruženi travom – govoto barski ambijent. Nije baš prizor koji sam povezivao sa lososima, ali sam ih bar video. Ni ribe nisu bile naročito velike, od sasvim malih, veličine potočne pastrmke, do nekoliko većih, od 60-65 cm.

video-play-button

   Na putu ka Švedskoj smo ih takođe videli u jednoj norveškoj rečici (vidi sliku i video klip), ali se tu moglo pecati uz doplatnu dozvolu koju možete kupiti samo ako prethodno imate godišnju za lov na rekama i jezerima (dozvola za more nije potrebna). To nije svuda slučaj, na većini voda po veoma povoljnoj ceni možete kupiti dnevnu dozvolu bez kupovine godišnje. Što se cena tiče, one su duplo jeftinije nego cene dozvola u Srbiji, a ako tome dodamo i oko 10 x veću platu, dobijamo da je prosečnom Norvežaninu dozvola oko 20 puta manji izdatak nego Srbinu.
   Elem, mic po mic, mi smo polako sklapali sliku u kakvim rečicama ima lososa, iako priroda nerado otkriva sve karte: u nekim prelepim vodom bogatim rečicama nije bilo ni riba, dok smo ih viđali i tamo gde ih nismo očekivali. Ipak, vreme je prolazilo i mi još uvek nismo ni zabacili za lososa, pre svega jer smo hteli da striktno ispoštujemo sve propise.