SUVE MUŠICE
   Vreme utrošeno na odabir mesta, lagano gaženje ka poziciji sa koje se baca i čekanje da se mesto "smiri" nije utrošeno već najpametnije uloženo.
   U startu batalite lov suvom mušicom ako naiđete na znatno povišen vodostaj ili mutnu vodu. Jednostavno, letnji pristup lova uz obalu, rupama u njoj, po raznim zalivima i razlivima ne "pali". Voda se već sigurno toliko ohladila da se klen ili povukao sa takvih mesta ili, ako je tu, nije raspoložen da se hrani na površini. Teško da ćete u ovom periodu godine naići na gin clear, tj. letnje bistru vodu. Takođe, teško da će vodostaj biti "nularica". Međutim, ako vodostaj nije previsok, i ako voda ima providnost od nekih metar pa naviše, mušičarenje klena na površini i te kako ima smisla.
   Ne treba zaboraviti pravilo da što se voda više hladi to se klen više povlači iz plitke i brže u dublju i mirniju vodu. Voda, iako nama hladna na dodir, još nije zimski hladna, pa je klen negde na pola puta između letnjih plićaka/ brzaka i zimskih dubljih virova.

   Pre izbora i dolaska na konkretno mesto nikako ne zaboravite ono gore naglašeno, koje namerno ponavljam: vreme utrošeno na odabir mesta, lagano gaženje i čekanje da se mesto ″smiri″ nije utrošeno, već najpametnije uloženo. Isto pravilo važi i za lov nimfom i strimerom, ali je zbog izbora mesta daleko izraženije kod lova suvom mušicom. Ovo mnogi čuju, shvate kao ideju i teoriju, a tek retki uviđaju značaj toga i primenjuju u praksi. Ako neko hoće da postane uspešan u mušičarenju klena, onda pomenuti princip treba da ureže sebi u mozak ili eventualno istetovira na ruci. Ipak ovo je lakše reći nego učiniti. Svako sledeće mesto i pozicija deluju bolje od trenutnog. Ja svake sezone potrošim bar dva dana kvalitetnog ribolova da se stabilizujem, da ne žurim.