Ukoliko je bilo koji od pomenutih faktora (vodostaj, osvetljenje, boja i temperetaura vode) promenjen, ima smisla probati ribolov i na mestima gde je dno ravno, a voda se kreće ravnomerno, bez ikakvih nepravilnosti.
   Kad je u pitanju pristup mestu, bacanje i vođenje strimera, sve treba podvesti pod devizu da ne treba komplikovati. Sve treba da bude prilagođeno tako da odgovara pre svega ribolovcu, pa tek onda klenu. Tu se najviše ljudi i prevari, jer je lov strimerom sa tehničke strane bacanja i vođenja nešto složeniji u odnosu na ostale tehnike. Ipak, kad se ne baca pretežak strimer i kad se malo poznaje tehnika bacanja većih/težih mušica, stvar je daleko od nekog većeg problema. Naravno, cela ta priča oko bacanja i vođenja strimera ima gomilu detalja koji ne bi stali ni u knjigu, a kamoli u jedan tekst. Ipak, ako novajlija u ovome nešto treba da zapamti za početak, to je da kada ne znaš kako, onda bacaj pod uglom od 45 stepeni nizvodno, leruj i lagano povlači. Ostalo će dopuniti praksa.
   Stvar nije naročito složena kad je u pitanju izbor strimera za klena. Meni posao završavaju tamnije tubice i svetliji bucovski strimeri. Tamnije tubice od 3-5 cm sa primerenom dvokrakom ili trokrakom na kraju koristim sve dok je voda još koliko-toliko topla. U tom periodu klen ima običaj da često samo "štrpka" strimer, a ne da ga proguta celog. To je još jedan razlog zašto domaći mušičari retko love klena ciljano strimerom. Na običan strimer sa jednokrakom udicom ima mnogo napada, ali premalo kačenja ribe.
   Svetliji bucovski strimer dužine 5-7 cm je odličan izbor na prelazu u zimu, pre nego se voda skroz ohladi. Taj period je pravi eldorado za muši­čarenje "glavonja" strimerom, ali je većini ostao nedovoljno poznat jer retko ko tad juri klena. Varaličari su orijentisani na krupnije grabljivice, pa od njih nema pravih informacija, a mušičari su već odavno digli ruke od njega.
   Nadam se da sam uspeo da vas malo inspirišem da odete do obližnje vode i oprobate se u mušičarenju ove vrste. Ne propustite poslednje dane u kojima vam ne mrznu prsti i u kojima možete da imate kapitalce na štapu. ▪

Ukoliko  na klasičan strimer imate previše promašaja, vežite verziju sa trokrakom ili dvokrakom udicom

Svetli bucovski strimeri su odličan izbor u jesen