OSTALE VRSTE
   Kada se sezona ribolova na mladicu završava (14.2.), dolazi vreme kada se počinje varaličariti pastrmka, a do lovostaja se veoma dobro lovi i klen. Za dobar ulov morate posebno dobro poznavati teren i vodostaj, zbog regulacije elektrana u Austriji. Uzimajući u obzir sve faktore, brzo naučite gde se u određenom trenutku nalazi neka riblja vrsta, a od velike važnosti je i pravi izbor mamca. U rano proleće, dok još ne krene da se topi sneg, a vode su male i bistre, najbolje sam lovio pastrmku Meppsom veličine 0 i 1, i to u crnoj boji. Ribolovni pribor se mora prilagoditi ovako malim varalicama: štapić ne bi trebao da bude jači od 10 gr, najlon 0,20 mm, i obavezno sa flurokarbonskim predvezom. U ovom razdoblju se hvataju divlje (ne iz ribnjaka) potočne pastrmke i klenovi uglavnom teži od 1 kg.
   Kasnije, na kraju pojedinačnih lovostaja, počinje lov na štuku, smuđa i meni omiljenog bucova. Najbolje vreme za lov štuke su rani jutarnji sati ili pre mraka, dok je bucov najagresivniji tokom dana, i to u najbržem delu reke.
   Uprkos tome što mnogi misle da ga uopšte nema, u slovenačkom delu reke prisutan je i lipljen. Razlog za mali broj ulova je taj što ga niko ne lovi ciljno, mušičarenjem.
   Za uspešan ribolov na Muri najvažnije je da smo u pravo vreme pored vode. Istrajnost i trud obično budu nagrađeni trofejom, koji uvek zaslužuje da se vrati nazad u vodu. Ova reka krije mnogo iznenađenja, nikad se ne zna koja riba može da udari, a možda je upravo to njen šarm. Želim vam mnogo ribolovnih užitaka, a nekada, nadam se, i na meni omiljenoj vodi. ▪

Bucov je najagresivniji tokom dana, u najbržem delu reke

Andrej Kristl na Muri sa uspehom mušičari i smuđa i lipljana!