U više od 90% situacija nema nikakve vidljive aktivnosti na vodi. Retki su dani kada se krupni beluni podignu na površinu, i to se uglavno dešava u poslednjih pola sata pred mrak. Ipak, odsustvo aktivnosti ne znači da nije moguće isprovocirati ribu pravilnom prezentacijom. Neke od najboljih ulova ostvario sam baš u takvim uslovima.
   Jedno od najvažnijih pravila je da ne treba uporno zabacivati. Četiri-pet zabačaja, a zatim obavezna pauza od bar desetak minuta. Belun je veoma oprezna riba odličnog vida, lako shvata da se nešto čudno dešava i totalno se povlači. Čestim bacanjem uplašite i njegov plen, pa više zaista nema nijedan razlog da tu boravi.
   Što se tiče same borbe, kritične su prve sekunde. Posle silovitog udarca, najčešće usledi dug beg nizvodno. Pošto se višak kanapa ne nalazi na čekrku, vešto popuštati rukom i amortizovati taj beg. U suprotnom, dolazi do kidanja čak i debelih monofilskih predveza. Dalje je borba već mnogo izvesnija, samo treba obratiti pažnju na prihvatanje; bucov zna da napravi još jedan siloviti beg kada se nađe nadomak obale. ▪