Jezera na severu Norveške su siromašna hranom i pastrmke ne narastu velike. Ribe poput ove dve potočare su relativno retke. Jedna je došla na Mepps Aglia 1, druga na Lav Dacho 3.

   Naša Google Earth potraga za lokacijama nas je odvela na niz prelepih jezera, koja se nalaze na rečici veličine naše Visočice ili Velikog Rzava. Tamo smo lepo hvatali fine pastrmke (vidi slike) i male zlatovčice (vidi klip), a po povratku kući, u ponoć, zastali smo na samom ušću.
  Ovo je, inače, bilo jedno od retkih mesta gde smo videli da se Norvežanin bahato odnosi prema prirodi (izuzimajući lov na kitove). Naime, na svega 100 m od ušća je izgrađena hidroelektrana, a sva voda iz obližnjeg jezera, iz koga inače ističe reka, cevima je prebačena direkt u HE, tako da je nekadašnje korito ostalo bukvalno suvo (scena poznata na Balkanu, a ne toliko česta u razvijenim zemljama Evrope). Ovim je presečen migracioni put lososa, morskih pastrmki i morskih zlatovčica, a jedina dobra stvar je ta što su ribolovci sa uzvodnih jezera tužili elektroprivredu zbog ovoga i nadaju se da će ih uskoro dobiti na sudu, te da će HE početi da poštuje biološki minimum i tako omogućiti ribama da prelaze ovo oko pola kilometra dugo parče presušene reke.

video-play-button
video-play-button