Čekanje se isplatilo: nakon godinu dana, pa još 45 min borbe, velika kvejta (20 kg) se našla na obali!

Sex in the City

   Godinu dana sam bio bitku da izvučem jednu "halibutku" na obalu: prvo kidanja, pa spadanja, pa napad na ribu na udici... Sve se desilo što se moglo desiti, al′ na obalu ‒ jok!
   Preokret se desio 1. oktobra oko 11 h pre podne. Poznata i napamet naučena lokacija u samom centru grada, u ruci Major Craft Solpara, na njemu Abu Soron STX 60, na njoj Unitika Power Jigging Deluxe, a na kraju Storm Ultra Shad. Bacanje što dalje, povlačenje iznad dna, što sporije.
   Posle nekog vremena, nestaje već odavno poljuljano samopouzdanje. Mogao sam da odem na pastrmku, mogao sam na "onu" rupu na bakalara, mogao sam... BAM! Udarac, kontra, kratka pauza, a onda bzzzzzz, tu je, to je TO, to je ONA! Okreće se ka pučini i odnosi sa sobom desetine metara strune u nekoliko sekundi. Vredelo je čekati, to je taj osećaj što seče po stomaku i od kog se uveče neće spavati. Voza me levo-desno, ja je nekako podižem sa dna, a ona se iznova vraća strahovitim begovima.
   A onda, pauza... Ništa se ne dešava dobrih deset minuta... Stojim na obali i kukam nad svojom sudbinom, zar ću opet da izvučem busen trave u kome se oslobodila varalice! Ipak, ne žurim i ne silim situaciju, već mudro čekam. Napokon, struna kreće u stranu, a meni se vraća osmeh na lice! Žurka se nastavlja, riba se odmorila, idemo sve iz početka.
   Nakon dobrih 45 minuta žestoke borbe, navlačenja i dovlačenja na obalu, pažljivo iznosim cirka 20 kg teškog halibuta! Konačno, nakon godinu i po dana pauze! Kvejta, kako je lokalno zovu, opasna je ribetina, i teško je u nekoliko rečenica dočarati svu tu jurnjavu sa njom! Trebala bi mi cela kolumna, poput one koju vodi Keri Bredšo u seriji "Sex i grad", jer i mene već godinu dana jebe "zver"!


Milovan Izgarević Nani