Ova ribolovačka sezona je najkraće rečeno potpuno luda. Svima je poznata situacija sa poplavama koje su proletos zadesile Balkan. Nažalost, tu se nije zavrsila priča o vremenskim nepogodama. Na sreću, u nastavku godine nije bilo tako ekstremnih pojava, sa ljudskim žrtvama i ozbiljnijim uništavanjem imovine. Ipak, posmatrano iz tačke gledišta većine sportskih ribolovaca mog kraja (jugoistok Srbije), sezona je bila katastrofa. Leto i ne videsmo. Ne pamtim da se spojilo nedelju dana bez ozbiljnih padavina. Vodostaji uglavnom visoki i totalno nestabilni. Jedini koji su se donekle pohvalili solidnim ulovom bile su kolege koje su lovile fider tehnikom na stajaćicama. Svi ostali uhvatiće se za onu narodnu "bilo, ne ponovilo se". Nama mušičarima je verovatno bilo najteže, pošto nam je skoro uvek prva želja mala bistra voda.    Jedini koji nam je iole spasio ribolovačku čast bio je naš stari drugar klen. Tu i tamo se povezalo nekoliko dana sa prihvatljivim (ne dobrim) vodostajem na Nišavi, Južnoj Moravi i Belom Timoku. Nije bilo mnogo prijatelja ornih da jure adekvatan vodostaj, koji je varirao ne po danima, već po satima. Najviše optimizma pokazao je moj drug Ivan (poznatiji kao Jr), pa smo u nekoliko navrata ove sezone najbolje ribolove imali na Belom Timoku.

Jednom prilikom nam se pridruzio "Gazda na magazin", Goci. Pošto se napecao u Norveškoj, nije bio toliko inspirisan i naoštren da peca kao nas dvojica. Krenuo je više radi druženja, da nas fotografiše i tek tu i tamo zabaci. Uglavnom, jeste slabo pecao (uhvatio 5-6 klenova po 100-200 g), nije nas fotografisao, a tokom većeg dela dana bio je zavaljen na stogove sena. Na kraju dana, kad su se sumirali utisci, Goci je komentarisao kako je mušičarenje klena uspešna, ali veoma zahtevna tehnika ribolova. Pade mi na pamet ako on, koji je daleko od početnika (počeo da mušičari 1995, ali nikada nije ozbiljnije zagazio u te vode), vidi stvari kao zahtevne, kako li je tek onima koji su jedva počeli ili tek treba da počnu?
   Osnovni problem kod većine koji počnu da mušičare klena je taj što ne vide šumu od drveta. Bakću se nepotrebnim detaljima, a propuste suštinu. To je bio jedan od razloga za ovaj tekst: da istaknem osnovne principe ovakvog ribolova, te njihovu primenu. Mnoge od iznetih stvari važe uvek, a neke su specifične za ovo doba godine (jesen). Drugi razlog za tekst je moja želja da vas motivišem da ne odložite Fly pribor u neko ćoše stana čekajući mart. Sezona nikako nije gotova, iako to mnogi misle. Kako je luda ova godina, ne bi me čudilo da se tokom decembra hvataju krupni klenovi na velike suve muve.

Jedan od mojih letnjih ulova sa Belog Timoka