Kada ciljno pecam soma, pa bacam jačim priborom, te vrednosti se pove­ćavaju i, slučajno ili ne, tek ove godine drugog smuđa po veličini ulovio sam pecajući soma, na šeda od 18 cm. Tolika varalica u ustima petokilaša uopšte nije izgledala veliko, mogao bih čak reći da joj je u tim "raljama" bila taman.
   Jasno je da vode u kojima danas lovi najveći broj čitalaca ovog magazina, nažalost, nisu prepune krupnih smuđeva. No, ako se vratimo na misli sa početka teksta, nadam se da smo bar uspeli u tome da podignemo nivo svesti o stanju naših voda i potrebi njihovog oporavka, te da smo barem neke od čitalaca naveli na to da pođu od sebe i urade ono što mogu na tom putu, prvenstveno vodeći računa o tome koliko riba će poneti sa vode, a koliko ih u vodu koja ih je iznedrila vratiti, kao zalog za svoju i budućnost svih nas.
   Dok mislimo, radimo na sebi, kritički pri­hvatamo stvarnost i spremni smo da se menjamo, te u okviru svojih sposobnosti utičemo i na svoju okolinu, uveren sam da te budućnosti ima i da će biti bolja od sadašnjosti. ▪

Vrste varalica

   Osim predrasude o veličini mamca, dosta je česta i ona o vrsti varalice kojom lovimo smuđa, pa iako je na našim terenima smuđa najprimerenije loviti silikoncima i voblerima, ne treba otpisivati ni druge vrste veštačkih mamaca, pre svega za neke situacije veoma lovne a potpuno zapostavljene/zaboravljene kašike. Dobar primer da zaboravljena varalica lako može postati favorit su glavinjare, koje su se polako ali sigurno umešale među dve osnovne grupe smuđaroških varalica (vobleri i silikonci) i sada figuriraju kao konstanta, ali ako se osvrnemo desetak godina unazad, tada ih je slabo ko i pominjao. No, čak i tu i dalje ima malo predrasuda, pa 99% varaličara baca isključivo silikonske glavinjare, dok su metalne, poput izuzetno lovnog Lav MD Trgeca, neopravdano zapostavljene.
   Nikako ne treba otpisivati i druge tipove varalica (recimo spinere), jer to što na kutiji ili na internet forumu ne piše da love smuđa, ne znači da to ne mogu; eksperimentisanja se nikako ne treba bojati: naprotiv, iz dana u dan možemo videti ulove smuđa na varalice koje dosad po tome nisu bile poznate.
   Takođe nije nužno insistirati samo na modelima uske forme i vibracije. Istina je da smuđ takve varalice često uzima, ali nikako nije istina da striktno izbegava da napadne modele višeg tela ili jače ili šire vibracije; naprotiv, u mnogo situacija ih veoma rado uzima, jer je upravo takav njegov plen na tim mestima. Suprotno od ovoga uglavnom tvrde oni koji takve modele nikad ne bacaju.