Jesenji i zimski ribolov
   Prve jesenje kiše sa sobom donose i prve velike poraste vode, pomute i hlađenja, pa i mladica polako migrira nazad za jatima bijele ribe. U septembru i oktobru njenu veću aktivnost možemo primjetiti u ranim jutarnjim časovima i u prvi sumrak (20-30 minuta poslije zalaska sunca). Najviše oktobarskih primjeraka uhvatio sam na prelazu dana u noć, tj. u prvi mrak, najčešće na glavinjare i velike teške šedove (15-ak cm, težine do 70 g), koji joj predstavljaju savršen zalogaj bez velike muke.
Jesenji i prvi zimski dani često znaju donijeti nagle promjene boje vode bez velike promjene vodostaja. Voda često od prelijepe bistre (kao u rakijskoj čaši) iznenadno postane bijela i neprovidna. Ovo predstavlja savršenu situaciju za hvatanje velike mladice, koja, bez obzira na mali vodostaj, izlazi u lov u plićake i na prelive. Najčešći ulovi su na velike voblere, cofa, peša i glavinjaru.

Dobar dio jesenje sezone provodim pecajući lipljena na Vrbasu, koji u periodu rane jeseni halapljivo kupi krejice i nimfe pripremajući se za zimski period, period hladnih i velikih voda, period bez velike količine hrane. Upravo ta jesenja jutra i predvečerja predstavljaju savršene periode za otkrivanje pozicija lova mladice, koja tada lovi neoprezne male lipljenove i ganja one veće, koje rijetko ulovi. Snimite svoje mjesto, naučite ga, pratite aktivnost ribe, čuvajte to sebično za sebe jer tako su nas valjda naši stari naučili, pratite vaše ribe i čekajte uporno vašu nafaku, jer vaša riba je suđena samo vama i čeka vas.