Poštovani Marko,

   U moru različitih predvez-rešenja za ovakve situacije, ja ću opisati dva koja koristim, bez pretenzija da tvrdim da je to najbolje što u ovakvim situacijama možete učiniti. Pri "konstrukciji" se vodim načelima da sve to bude jeftino i da se može brzo napraviti, pre svega jer se džigovi lako i često kidaju.
   Moj prvi izbor je žica, poput naj­tanje (metalne) žice za gitaru ili bilo koje druge tanke, jake i nerđajuće žice napravljene iz jednog komada (dakle, ne upredanjem više tankih niti). Pripremu je poželjno napraviti kući, kako na pecanju ne bismo gubili vreme. Prvo odaberete desatak džig glava koje ćete koristiti na onim mestima gde postoji velika šansa da vam umesto očekivanog smuđa udari štuka. Slobodan kraj žice provučete kroz ušicu na džig glavi, vratite nazad, obmo­tate nekoliko puta i sečicama recnete kraj. Odmerite oko 15 cm, recnete još jednom i na kraju napravite omčicu (sličnu onoj na vrhu spinera poput Meppsa), tako da sajlica-štanglica bude duga oko 7-10 cm. Na vodi vam ostaje da zavežete strunu za omčicu žice i navučete silikon na udicu.
   Ostao sam još dužan da kažem zašto nismo napravili sajlicu sa kopčicom na jednom kraju? Zbog cene kopčice! S obzirom na to da smuđa na jezerima često tražimo u granju/panjevima, a baš na takvim mestima su česte i štuke, imamo mnogo kidanja, često i preko desetak džigova dnevno. Kako je i ovo preveliki trošak za budžet prosečnog građana Srbije, dodavanje još i cene kesice od 10 kvalitetnih kopči nikako nije poželjno. Cena ovakvog rešenja je ta što ne možete da lako i brzo menjate džigove, već uvek sečete strunu i vezujete ponovo.
   Ako želite da ovo izbegnete jednostavno stavite i kopčicu na sajlu ili, ako ste dovoljno vešti, možete probati da na jednom kraju žice napraviti kopčicu (takve sajlice je nekada pravio Strimer iz Novog Sada). No, tada se najčešće mora koristiti nešto deblja žica, što se kosi sa postavkom problema gde smo naglasili žica da mora biti tanka, da smuđa ne odvrati od napada.

3.11.2007. Ovom smuđu nimalo nije smetala kratka i tanka žičana sajlica, a doprinela je da se istog dana na obali nađu i četiri štuke (C&R)