Čęsto se lovi na terenima gde nema mnogo mesta da bi izvodio normalni mušičarski zabačaj iza leđa. Da bih sa što manje truda a efikasno izveo vodene zabačaje (roll cast), radije na takvim mestima koristim dvoručne mušičarske štapove. Lično koristim switch od 11 stopa klase # 9. Takođe, i čekrk primeren tome, kao i kod prethodno opisanog jednoručnog štapa. Tu se uglavnom koriste teške kratke leteće glave, plivajuće i tonuće, sa primerenim polyliderima. Tu se na čekrk takođe stavlja dosta backinga, a glave menjamo po potrebi, kao i lidere i predveze.
   Na velikim rekama u igru ulaze pravi spey dvoručnjaci i opet sve primereno tome: leteće glave su duže, tehnika bacanja je takođe drugačija itd. Dvoručni mušičarski štapovi daju takvu prednost da se može dalje bacati sa vrlo malo prostora iza leđa različitim vodenim zabačajima. Manje se maše, pa je time lakše izvesti celodnevni ribolov nego jednoručnim štapovima. Ipak, i jedni i drugi imaju svoje prednosti i mane, a koristimo ih prema situaciji na vodi.
   Jednoručnim štapom možemo komotno povlačiti strimer dok lider ne dođe do prve vođice, a kod dvoručnih uglavnom vodimo strimer kroz vodu i povlačimo dok leteća glava ne dođe do prve vođice ili barem do sredine štapa da bismo opet mogli komotno izvesti zabačaj. To znači da strimer ne povlačimo blizu do sebe, već iz daljine pretražujemo određeni teren. Jednoručnim modelom je lakše pretraživati terene na nekoliko metara ispred sebe.
   Što se tiče samih strimera, za mušičarenje preporučujem one vezane sa što manje materijala, ali tako da u vodi i dalje imaju konkretan volumen. Takve potezanke su lakše za zabacivanje vodenim zabačajima, koji su česti na našim vodama. Tonući kanap ili tonući lider brže ih potopi. Veoma lepo se kreću kroz vodenu struju. Udica je tu detalj na kome ne treba šparati. Ona neka bude što oštrija i kvalitetnija. Veličina neka bude primerena veličini strimera.

  Retki srećnici su oni ribolovci koji dođu na vodu kada je mladica aktivna. Tada je ona pravi predator, bez rezerve i straha, i zgrabiće bilo šta što ugleda da mrda kroz vodu i bar malo podseća na nekakav plen.
   To je idealna šansa da je ulovite kakvom površinskom imitacijom kao što je npr. imitacija miša. To su retki, a spektakularni momenti, za doživotno sećanje. Kada se takva predatorka odluči za napad, to radi krajnje agresivno, uz pravu eksploziju na površini vode. Ako se dosad niste oprobali u takvom Big Gejmu, sportski vas pozivam da iskoristite svaku priliku za to. Umesto da nervozno iščekujete prvi mart, kada ćete ponovo uzeti svoje mušičarske štapove u ruke, probajte čari zimskog ribolova strimerom na kraljicu naših virova. ▪