SILIKON
  Tu je stvarno izbor šarolik, od boja do oblika, i stvarno je teško se odlučiti ako već nemaš neke smjernice, no oni koji igraju kod basa, igraju i kod štuke, samo nekoliko brojeva veći. Zbog veličine varalice i potencijalne velike ribe, udice na koje se montiraju moraju biti debele i čvrste, te sa dosta otežanja da se varalica ne vrti. Do pojave japanskih guma, glavni adut mi je bio bijeli Mogambo (ali je i sad u kutiji) na wormici koja je bila probodena taman do početka srpolikog repa. Ni Orkina Sirena, kao i Shad-Tail, nisu mi mrski.
  Sad više bacam swimbaite poput Keitechovog Shinera i Swing Impacta, i to najveće modele. Ne koristim ih na terenima za koje znam da su prepuni sitnih štuka, jer nema smisla, a i nije baš prejeftino. Veliki broj riba upisao je Delandeov Miss Shad u većoj varijanti (šteta što nema još veća). Kako taj rep radi jaku vibru, strašno! Zatim Prologicov 4Play u najvećoj i srednjoj varijanti, montiran na velikoj wide gap wormici, i živa crvenperka ga se posrami.
   Realizacija mi je uglavnom takva da ili ga pojedu do ždrijela ili se jedva drže na vanjskoj kožici. Imao sam i mnogo promašenih grizeva, ali to su uglavnom bile manje ribe. Ako je to neka veća štuka i ako ga stvarno misli pojesti, nema problema. Sreća pa lovim bassa, i znam za odgođenu kontru, he, he...

   Kao hibrid između žlice i silikona pomenuo bih jednu naročito dragu mi varalicu, a to je Berkley Blade Dancer. Nema zaštitu preko udice, ali je tako konstruiran da jednostavno prelazi preko prepreka i preskače ih. Idealan za teren gdje je samo malo vode iznad trave, jer se može lijepo glisirati, a kad krene tonuti u rupu u travi, pokazuje sav svoj potencijal, i dobro je što ima rezervne silikonce u paketu. Neke kolege su probali staviti druge silikonce kao zamjene ovim originalnim, ali navodno onda više nema tako dobar rad.

video-play-button