MOKRE MUŠICE
   Na pola puta između suvih mušica i nimfi nalaze se mokre mušice. U skladu s tim, tako im se može i pristupiti. Pravila i osnovni principi lova suvim mušicama i nimfama su i te kako primenjivi i na mokre. Neka izbor mesta diktira koji će od ta dva pristupa da bude aktuelan. U mirnom delu između vira i preliva neće biti posebno teško uočiti kad klen pokupi mokru mušicu i pri tom telom uznemiri površinu vode. S druge strane, na mestima između brzaka i vira mokre mušice se mogu koristiti bukvalno kao nimfe. Mokre mušice imaju najširi spektar mogućnosti korišćenja. No, to je mač sa dve oštrice. Mnogi će reći u negativnom kontekstu da niti su jedno, niti su drugo, i izbaciti ih iz opticaja kao polovično rešenje. Priznajem, bio sam jedan od tih. Tek u poslednje 2-3 godine počeo sam da adekvatno cenim njihov značaj i uviđam pun potencijal koji pružaju. Iako jesu najuniverzalnije, to ne znači da negde nisu i najbolje rešenje.
   Malo brža voda. Dubina do nešto preko metra. Neujednačen tok sa minimalnim strujanjem vode. Zabačaj blago nizvodno, jedan mend, pa swing sa ili bez laganog povlačenja pri vođenju. Udarac se vidi, oseti ili oba. To je najkraći opis uspešnog scenarija za korišćenje mokrih mušica u svakom periodu godine. Dok se voda skroz ne ohladi, i te kako treba probati taj scenario.
   Ne treba previše filozofirati oko izbora imitacije. Tamnije nimfe i mokre mušice mekih nogu, kraćeg repa i sa nekakvim svetlucavim detaljima su sve što vam je potrebno u najvećem broju slučajeva. Meni posao završava jedna mušica koju vezanu sa metalnom glavom tretiram kao nimfu, a bez glave kao mokru. To je neka moja varijanta bomber nimfe koja ima crveni repić od vunice, telo od mikrošenila boje pauna, nožice od jarebice i tungsten/mesing glavu. Vezujem je na veličinama udice 12 i 10.

STRIMER
   Ako postoji tehnika koja je nedovoljno korišćena u mušičarenju klena, onda je to definitivno lov strimerom. Među mušičarima nije čest slučaj da neko ode ciljano da mušičari klena strimerom. Većina njih misli da je to nedovoljno produktivno i komplikovano. Istina nije ni blizu toga. Izbor mesta opet zavisi od visine vodostaja, temperature i boje vode. Glavna stvar je vezati se prevashodno za temperaturu. Dakle, ista priča: kako se voda hladi, tako akcenat sa brže i pliće pomerati ka sporijoj dubljoj vodi.
   Naravno, to je suviše uopšteno i priča nije tako jednostavna. Kad je voda manja, bistrija, topla za ovo doba godine, i kad je sunčano vreme, bez izuzetka biram mesta na kojima postoji nekakva linija promene ili struktura. Tu mislim na bilo šta, počev od neujednačenog toka i brzine vode, promene dubine, do stene ili drveta u vodi. Zapravo, bilo čega što razbija monotoniju mesta.

Moj prvi izbor u kategoriji mokrih mušica za jesenji lov klena