No, sa upotrebom monofila postoji i jedan problem koji se ne tiče njegovih fizičkih osobina. Dok se o upredenim strunama uve­liko "raspreda" po internet forumima, kafa­nama i kraj vode, te nešto ređe i na stranicama ovog magazina, o tome koji je trenutno dostupan monofil dobar za vara­ličarenje ima veoma malo podataka (srazmeno broju ljudi koji ga koriste). Stoga, uvek kada poželim da probam neki novi proizvod, moram da se uzdam u instinkt, pa i malo sreće. Pravilo u koje se uzdam je da proizvođač kome verujem verovatno neće izbaciti loš proizvod, a jedan od takvih je Trabucco. Tako sam proletos, kada sam birao monofil za novu sezonu, otišao na webshop riboloventer.rs i pogledao trenutnu ponudu Trabukovih mono­fila, koji su jedni od najboljih na našem tržištu. Oni se odnedavno nalaze pod nazivom Rapture, što je Trabukov varaličarski brend. Za oko mi je zapao Rapture Spin Zander, čiji atribut Crystal govori da bi trebao da bude transparentan. Iako nisam imao nikakve informacije o ovom monofilu, verovao sam brendu i instinktu, pa sam naručio kotur od 150 m promera 0,251 mm i platio ga 480 din.
   Kada je stigao, pročitao sam da je izrađen T-Force tehnologijom, što ga po opisu čini veoma otpornim, sa velikom nosivošću i malom istegljivošću. Sastoji se od četiri sloja. Jezgro i sloj oko njega, koji je polimer ojačan kera­mikom na molekularnom nivou, zaduženi su za nosivost. Treći sloj monofilu daje otpor­nost na habanje, a presvučen je četvrtim, silikonskim, radi lakšeg klizanja kroz sprovodnike i manje memorije.
   Već posle nekoliko sati pecanja bilo mi je jasno kako se sve ovo ponaša na vodi, a nakon tridesetak izlazaka uverio sam se da nisam pogrešio u izboru. Ukratko, poseduje odličnu nosivost za ovu debljinu (deklarisano 7 kg). Nakon tog vremena nije pokazao znakove habanja (nije postao hrapav), niti mu se nosivost smanjila. Veoma lepo i precizno se zabacuje zbog završnog silikonskog sloja. Memorija mu je niska, pa je prav kada se razmota sa špulne i lepo leže na vodu, bez ikakvih kovrdža. Spada u sporotonuće monofile, a kristalno je bele boje. U borbi sa ribama nije bilo nikakvih problema, mada nije imao ni neke ozbiljne testove u vidu dvocifrenih somova (za razliku od prošlo­godišnje situacije, kada sam na drugi Trabu­kov monofil debljine 0,25 mm izvukao soma od 20 kg), no apsolutno sam siguran da me neće izneveriti ni kada neka "mrcina" pokupi moju varalicu.

   Sve u svemu, veoma kvalitetan monofil za moje kriterijume, vrlo upotrebljiv za mnoge situacije, kako kao glavna struna, tako i kao predvez na upredenoj struni. Druge debljine u kojima se pravi (0,18 mm, 0,20 mm i 0,30 mm) nisam imao prilike da vidim, ali ako se ponašaju kao ovaj kojim trenutno pecam (a nema razloga da nije tako), onda su dva najtanja odličan izbor za lako varaličarenje klena, grgeča i pastrmke, a deblji za lov štuke i soma.
   Ovim putem bih apelovao i na druge varaličare koji (i dalje) koriste monofile da češće iznose svoja pozitivna iskustva sa ovakvim proizvodima, a na one koji su od monofila potpuno odustali da malo preispitaju svoje stavove.

Boban Savić