SPINNERBAIT
   Prvi put sam ga vidio u nekom časopisu u kojem su ga opisali kao adut iz rukava ‒ što meni danas definitivno i je! Na nekoliko natjecanja gdje se lovila štuka pobijedio sam ili bio među vodećima loveći cijelo natjecanje samo na jedan spinnerbait; toliko sam ga prostudirao i skužio sve njegove prednosti da imam potpuno povjerenje da neću/neće podbaciti.
   Od trenutka kada se pojavio, i bio potpuna nepoznanica za većinu nas, pa sve do danas, spinnerbait je solidno upoznala većina varaličara, pa neću opisivati neke osnovne stvari, već se koncentrisati na neke sitnice na koje mnogi ne obraćaju pažnju, a mogu napraviti veliku razliku. Kao prvo, treba naglasiti da nije potpuno nezakačiv. Češće zapinje ako se vodi kreni-stani tehnikom, jiganjem ili ako se uleti u neki splet granja u kojem zbog udara u jednu granu dolazi do zakretanja i kod sljedeće do zapinjanja. Definitivno je bolji za granje i lopoč nego za gustu travu, koju pokupi glavom ili krilcem.
   Bilo bi čudno da se netko nije sjetio još nešto dodati na njega i tako mu povećati lovnost. Standardna suknjica je dosta atraktivna i ljepša kod skupljih modela, ali dobro je staviti i neki silikon (ja stavljam twistere) na udicu, a neke već imaju na glavi "osigurač" preko kojeg ide silikon da ga drži na mjestu.
   Najveći doprinos njegovoj lovnosti i skoro 100% realizaciji je trailer udica, koja se montira na standardnu. Naročita dobra stvar je da nisam primjetio da spinnerbait sa trailer udicom nešto više zapinje nego bez nje. U Mađarskoj sam na jednom natjecanju 90% štuka imao samo na trailer udicu, i vrlo vjerojatno ih ni ne bi kvalitetno zakačio bez nje.

   Te udice imaju dosta veliko oko i mogu preći preko kontrakuke od glavne udice. Za njihovu montažu koristim dva načina. Jedan je da preko oka trailer udice navučem komadić bužira koji se koristi za fiksiranje plovka, i zatim ga probodem glavnom udicom, te navučem sve zajedno negdje do polovice luka (levi spinnebait na slici). Drugi način je korištenje gumica koje izgledaju kao stoperi za klizne plovke. Za jedan spinerbait trebaju po dve. Prvo se navuče jedna, za njim udica i na vrh druga. Sve se približi i udica bi trebala biti fiksirana na mjestu. Ako se malo to sve pomakne, i udica se zakrene, vrati se nazad i lovi se dalje.