Bakalar, naravno, nije bio jedina vrsta koju sam lovio lajt priborom. Mnogo je primereniji bio lovu u srednjem sloju, gde se lovi sei. Ove godine su krupne ribe bile daleko na pučini, ali su komadi od 300 g do 1 kg i dalje bile u dometu naših varalica. Bilo je potrebno dosta truda da se pronađe mesto gde su dovoljno blizu obale, a onda bi usledile slatke muke! Gladne ribe su tu, ali ne padaju na bilo šta, otprilike kao naš bucov.
   Kao najefikasnije varalice pokazale su se male teške i duguljaste kašike, poput More Silda, u plavim holografskim dekorima. Ove kašike lete daleko poput pilkera (60 m bez problema), odlično rade i kada se brzo povlače i kada se puštaju da tonu, a morske ribe im jednostavno ne mogu odoleti. U dužinama 6-7 cm savršeno su se slagale sa laganim Avidom.
   Kada ribe nisu bile daleko od obale, minnow vobleri su bili dobar izbor, ali ih ove godine nisam mnogo bacao. Najviše komada su dali Borac tvič od 8 cm i novi MC vobler, model Dragon od 7 cm. Oni su davali veoma mnogo udaraca, ali ih nisam previše forsirao zbog trokrakih udica, koje su nepotrebno povređivale ribe, plus su komplikovale/usporavale otkačinjanje. Sa jednokrakim udicama na voblerima je pecanje već bilo lagodnije, ali sa relativno dosta promašaja i spadanja.
   Glavinjare sa ne prejakom vibracijom takođe su bile veoma lovne, a najviše riba dao je metalni Lav MD Trgec, plastični MC Fenix i dva PikeR modela, standardni od silikona i novi model od balze, Spanky. Povlačene brzo, glavinjare su lovile seia u srednjom sloju, a spuštane na dno davale su bakalara. Loveći novim modelom Lav MD Trgeca od 55 cm (novitet koji još nije u zvaničnoj prodaji) imao sam priliku da ulovim i nekoliko haringi, veoma zabavnih riba sa najgorim procentom realizacije: na 20-30 udaraca tek jedna riba je završavala na obali, većina se otkačila za vreme bacakanja po površini.


Borac twitch od 8 cm je doneo veliki broj skuša i seia

Haringa na novog malog Trgeca od 55 mm

Lagana plastična glavinjara MC Phoenix  55

se lepo slagala sa ultra light priborom