Kako sada napraviti montažu? Re­la­tivno brzo (max. 2 minuta), pa može i na vodi. Prvo klinč čvorom vežete hard mono za džig glavu. Zatim isečete na nekih 15 cm dužine. Sada pravite Albright čvor, koji je jasno i slikovito opisan na pakovanju Climaxovog Hard Monoa. Prvo presavijete HM na oko 3-4 cm od slobodnog kraja, kroz "omčicu" provučete osnovnu strunu i njen kraj krenete da obmo­tavate oko nje same i dva pre­savijena kraka hardmonoa, i to u smeru od varalice ka glavnoj struni. Krenite sa namotajima što bliže presavijenom delu HM, na recimo 1 cm. Nakon desetak namotaja, slobodan kraj glavne strune ponovo provucite kroz omču i onda sve to lepo zategnite ka omči, tako da se namotaji lepo slože uz presavijeni deo HM (slično kao kad vezujete udicu za lov na plovak, pa nakon što formirate čvor pomerite ka ušici udice i tek tada jako zategnete). Ostaje samo da višak HM i osnovne strune isečete.

   Umesto Hard Monoa može da posluži i debeli fluorokarbon (min 0,40 mm, optimalno 0,50-0,60 mm), mada njegova primarna namena nije zaštita od štučijih zuba, već nevidljivost i zaštita od krzanja o stene i školjke. Ako nemate ništa od ovoga, stavite stari dobri monofil, debljine min. 0,50 mm (po mogućstvu birajte neki što otporniji na abraziju). Daleko od toga da vam je ovo 100% garancija, ali imate sasvim realne šanse da izvadite štuku.

   I savet za kraj, ako nemate nikakav predvez, a došla je (i progutala) štuka (i nije vam pregrizla pri kontri): otpustite maksimalno kočnicu i tako zamarajte ribu. Jako zategnuta struna (ili bilo šta drugo, počev od običnog konopca) se mnogo lakše seče nego olabavljena. Nema veze što će borba duže trajati, statistika je pokazala da na ovaj način rastu šanse da vam štuka ne pregrize.


Goran Tokić