Početak sezone
  Po pričanjima starih ribara, mladica je najaktivnija 15-20 dana nakon mrijesta, jer tada nadoknađuje sve što je izgubila tokom rada na produženju vrste. Zato je u tom periodu ribolov ove salmonide zabranjen. Sezona traje od prvog juna do kraja januara, a režim je od svitanja do sumraka. Mjera je 80 cm, a godišnje možeš poneti najviše tri komada.
   Početak juna je i početak ribolova na Vrbasu i najčešće se svodi na lov u ranim jutarnjim, kao i u popodnevnim časovima, te u prvi mrak. Mladica je tada dosta halapljiva i često napada odmah u prvi mrak voblere, glavinjare i peševe. Pošto na Vrbasu režim ribolova najčešće diktira rad hidroelektrane, često smo prisiljeni da mjesta za ribolov biramo u zavisnosti od vodostaja. Pri niskom vodostaju biramo mirnija plića mjesta u donjem i gornjem kanjonu, bukove, suženja i plitke prelive, bacajući većinom površinske varalice domaćih proizvođača, od kojih se najbolje pokazao Elez, Bora i varalice mog velikog druga Robija iz Vlasenice. Pri višem vodostaju biramo izlaze iz kanjona, izlaze iz velikih virova, sedrastih kanala, mirne prelive ili pak ulaze u duboke virove u kojima vrebaju "kraljice", čekajući migraciju velikih jata bijele ribe uzrokovanu porastom ili padom vode. Pri oscilacijama vodostaja važno je pratiti kretanja jata bijele ribe uzrokovanih promjenom smijera toka i jačine matice, pa se jata često sklanjaju u zavlačke ili izlaze na prelive. Prelijepi prizori mladica u lovu su privilegija i nešto što mnogi ribari rijetko dožive. Gledati ih u prirodnom ambijentu u punoj snazi i lovačkom zanosu je neprocjenjivo, praćenje njihovog kretanja danima, obilazak mjesta i napokon ulov, kao dokaz da smo dobro uradili domaću zadaću, to je baš ono što je mene moj učitelj naučio.
   Porast temperature vazduha i nedostatak padavina bistre i griju Vrbas tokom jula, avgusta i septembra, i u tom periodu dnevni ribolov mladice moguć je samo u teoriji. Svi ovi uticaji tjeraju je na još jednu uzvodnu migraciju, kretanje prema bukovima bogatim kiseonikom i odlazak u kanale u dubinu kanjona, kako donjeg kanjona Tijesno uzvodno od Banjaluke, tako i gornjeg kanjona poviše Krupe na Vrbasu, koga zovu i Grebenska klisura (po istoimenoj kuli Greben na samom ulazu u Kanjon). Prelijepi sedrasti kanali, suženja vodotoka na svega nekoliko metara, buk, pa preliv, pa izlazak u veliki vir, pejzaž su koji vas ne ostavlja ravnodušnim, jednostavno poželite da ne odete sa ovog čarobnog mjesta i da ostanete ovdje do kraja, uživajući punim plućima u prekrasnoj prirodi.