Jedan od varaličara koji je postao opsednut lovom štuke na velike imitacije pastrmki je Dalien iz Hrvatske. Evo nekih od njegovih predloga kako pecati ovakvim varalicama:
   "U proteklih nekoliko godina moj pristup ribolovu štuke se znatno promenio. Odrastao sam pecajući na malim jezerima sa obale, gde je većina nas koristila male silikonce, leptire i spinerbejtove i najčešće ih plasirala tik iznad dna. Nema sumnje da će ove varalice hvatati štuke svih veličina, pa i trofejne, ali to su više "sigurica" varalice koje će uloviti svuda i svakakve primerke. Hoću reći, nisu selektivne: hvataćete i najmanje štuke, a pažnju velikih pre ćete privući slučajno. Nakon nekih neverovatnih rezultata mojim omiljenim Deviator džerkom, promenio sam način razmišljanja. Shvatio sam da ako su uslovi na vodi povoljni, a rad varalice odgovarajući, i najveće štuke će se sa dubine od 2-3 pa i 4 m podići da napadnu dovoljno veliku varalicu! Posle tog otkrića počeo sam tragati za ultimativnom varalicom za štuku, i našao sam je u vidu Savage Gear 3D Trout swimbaita.
   Kod swimbaitova najviše volim to što se veoma jednostavno koriste! Mnoge druge varalice traže zahtevne tehnike povlačenja i vođenja, ali swimbaitovi su jednostavni, samo ih zabacite i privlačite! Njima se najlakše lovi u prozirnoj vodi pri ravnomernom povlačenju u gornjem sloju vode ‒ to je sve što vam treba da isprovocirate napad. Ovako vodim i 3D Trout Rattle Shad. Svojim superrealističnim izgledom, velikom pečurkom repa i robusnim telom ova varalica prosto natera štuke u napad!
   3D Trout silikonce prvi put sam isprobao na Bledskom jezeru u Sloveniji. Štuke su reagovale odmah, a ja sam naučio mnogo o njihovom ponašanju. Počeo sam sa prototipom od 27,5 cm, teškim 200 g. Imao sam oko 15 riba, naspram svog prijatelja koji je pecao standardnim varalicama, leptirima uglavnom, i imao je samo tri praćenja varalice.

video-play-button
video-play-button

3D Line Thru Trout

3D Trout Shad