Bio je to početak koji je obećavao, a vremenom sam se toliko "navukao" na lajt džiging bakalara da više nisam ni razmišljao da uzmem jači štap. Ribe do 3 kg izlazile su bez problema, a borbe sa takvim komadima bile baš lepe (nažalost, nijednu ne snimismo, jer je slučaj hteo da su ti krupni udarili kada sam bio sam na vodi).
   Sve ovo mi je bilo veoma poučno što se tiče pecanja na našim vodama, sa kojim često pravim paralelu i pokušavam da pecajući na moru učim nove stvari koje ću kasnije primeniti i na jezerima. Zaključak je bio da se štapovi ove jačine sasvim komotno mogu koristiti za lov smuđa na jezeru. Znao sam ja to i ranije, čak sam ovim kompletom i ciljano lovio smuđeve na jezerima pre 3-4 godine, ali sam vremenom od toga odustao i koristio nešto jače modele. Takođe sam smatrao da je ovako tanka struna nepodesna za džigovanje smuđa, što je bila velika zabluda. Tokom 20 dana maltretiranja na morima i jezerima izvukla je preko dve stotine riba, od kojih je sigurno trećina bila težine od 1 do 3 kg. Sve one su bile veoma borbene, a mnoge su udarile na veoma teškim terenima i struna nijednom nije pukla.

Bakalari težine 1,5 do 2 kg su bili prava mera za Avida 7'6" 3/8

Jedino je bilo bitno koristiti što duži FC predvez, a ja sam najčešće vezivao Sasame Samuline FC 0,30 mm. Za lov smuđa na našim jezerima će FC 0,25 mm savršeno poslužiti uz ovakav komplet i moja topla preporuka je da malo "otanjite" komplet za lov jezerskog staklenookog, mnogo ćete više uživati na pecanju, a sasvim je realno i da očekujete više udaraca, jer ćete imati bolju kontrolu nad mamcem. Plus se veoma lako, jednostavnom promenom varalice, možete prešaltovati na lov klena ili grgeča ako smuđ nije pri apetitu.