Žatapu i Travesao

   Žatapu je planinska reka, otprilike duplo veća od Drine. Protiče kroz brdovite predele juga Roraime (najsevernija i najređe naseljena savezna država Brazila) i dalje teče kroz državu Amazonas, sve do ušća u Uatumu, koja se nekih 130 km nizvodno uliva u Amazon. Travesao je pritoka reke Žatapu, i nije ništa manje bogata ribom.

   Posebna pogodnost reka sa brzim tokom ogleda se u nedostatku komaraca, kao na obalama Drine (barem u njenom srednjem i gornjem toku), gde je prava retkost videti ih. Ovo je uslovilo momentalni prestanak korišćenja malarone tableta, kao sredstva za prevenciju od malarije i povećalo je udobnost boravka.

   Riblji svet u slivu reke Žatapu je i više nego bogat. Najdominantniji su somovi. Ima ih na stotine vrsta, od koji su svakako najznačajniji:

  • Piraiba (Brachyplatystoma filamentosum) - najveća vrsta soma u Amazonu. Uopšte, najveća riba u ovim vodama posle arapaime. Najveći primerci dostižu i do 200 kg. U slivu Žatapua ulovljene piraibe su retko imale preko 100 kg (ali, ruku na srce, piraiba ovde nije ni lovljena mnogo pa da se kaže kako nema primeraka od 200 kg).
  • Pirarara, crvenorepi som (Phractocephalus hemioliopterus) - još jedan "brka" odličnih borbenih karakteristika. Dostiže težinu do 50 kg.
  • Žundira (Jundira), leopardasti som (Leiarius marmoratus). Ne naročito velik, ali bez konkurencije najsnažniji; oni koji su ga upecali mislili su da su na štapu imali ribu 4-5 veću nego što bi se kasnije ispostavilo.
  • Surubim ili tigrasti som (Pseudoplatystoma corruscans). Raste do dvadesetak kg. Ujedno je i jedini som koga su uspevali da uhvate na varalicu.