Moram opet da napomenem koliko je vodostaj bitan za uspešan ribolov. Prvih dana kada smo stigli na Žatapu, vodostaj je bio nizak, a ribolov odličan. U narednih deset dana, bio je samo jedan dan bez kiše. Svi ostali su započinjali sa veoma kišovitim jutrima, da bi se tokom ostatka dana smenjivali kiša i sunce. Nivo vode je porastao, i to se i te kako osetilo. Dok sam ja vreme trošio na pajaru, ostale kolege su bile veoma uspešne u lovu na trairaa i peacocka. Svi su imali po 20-30 riba na dan. Kako je nivo vode rastao, to se menjalo. Najslikovitiji primer za to je da sam za prvih pet dana, dok sam se fokusirao na pajaru a ostale ribe pecao po 3-4 sata, upecao vise trairaa nego u poslednjih pet dana, kada sam se fokusirao samo na njega i pecao ga po ceo dan. Ostale kolege takođe su hvatale po nekoliko trairaa na dan.

   Kako je nivo porastao, tako je i trairao promenio svoje ponašanje, a promena je bila ogromna. Iz nekog razloga, vodeni uspori iza velikog kamenja više i nisu bili redovno sklonište, i bilo je potrebno tražiti ga i na drugim mestima. Naravno, reč je o ribi koja voli brzu vodu. Nije bilo svrhe pokušavati u dubokim virovima. Većina trairaa koje smo tada pecali nalazila se u prelazima iz brže u sporiju vodu. Riba se i dalje držala matice, ali sada ne toliko u zasedi.

Da li se trairao tu pomerio sa pozicija oko stena ili se i ranije tu nalazio (plus na mestima oko stena), ostaće mi nerazjašnjeno (sve dok ponovo ne odem na isto mesto po niskom vodostaju i ne proverim).

   Najkrupnije primerke sam dobijao u malo dubljoj vodi. Kažem, malo dubljoj, što znači do 1-1,5 m, jer oni u suštini žive u plićim brzacima (oko pola metra). Teren treba da je sa nešto dubljom vodom, ravne površine, ali sa snažnim tokom, gde voda prelazi preko busenja sa travom. Na jednoj od slika uz tekst vidi se konfiguracija terena. To su tereni koji dobrim delom godine budu suvi, ali su tokom kišne sezone poplavljeni. Tu su znali da se kriju krupniji primerci. Ovakvih terena je bilo dosta. Na takvim mestima sam dobio i svoju najveću ribu vuka, tešku 18,5 lb (8,3 kg, slika i video klip borbe na početku dela teksta o trairao).