Za kraj ću sa vama podeliti dva primera gde mi je baš swing tehnika donela lepu ribu, iako je bilo i mnogo drugih ulova. U prvom slučaju, bio je to specifičan dan na jednom vrlo specifičnom mestu. Voda je bila izuzetno bistra i mala, a riba vrlo plaha. Na tom mestu, gde je inače protok spor i voda dublja, sada je tok bio malo brži, a matica je često menjala pravac. Nekih 15 m niže voda je usporavala zbog prepreka pod vodom, nanesenih balvana i stena. Tu inače lovim strimerima i teškim nimfama, ali novi uslovi na vodi su mi ukazivali da bi swing mokrim mušicama bio idealna taktika. Uviđam da greškom nisam poneo ništa od mokrih mušica, pa vežem malog neotežanog Woolly Buggera na udici veličine 12 i vodim ga kao što bih vodio i mokru imitaciju. Na samom zavoju, gde se brza struja razbija o vodenu prepreku i usporava, uočio sam lepu veliku pastrmku. Pozicioniram se daleko od ribe da je ne bih uplašio. Nakon procene putanje konca i mušice, zabacujem popreko na tok, čekam da se mamac približi ribi, pa zatežem sistem i pravim swing. Nakon vrlo kratkog drifta, lepotica se digla i pokupila mušicu koja joj je doplivala skoro ispred nosa. Nakon kontre, usledio je "rodeo" propraćen spektakularnim visokim skokovima, koji su za mene bili najveća nagrada za uspešno izvedenu swing prezentaciju.
   Druga situacija dogodila se tokom letnjeg perioda prošle godine, koji je bio praćen čestim kišama. Tada sam odlično prolazio koristeći North Country Spiders mokre mušice i loveći jednoručnim štapom. Tog dana se riba dizala samo na suvu muvu, dok joj nimfe nisu ništa značile. Počeo je tipični letnji pljusak i ribolovu na suvu imitaciju je bio kraj. Prešao sam na nimfe i strimere i uhvatio nekoliko riba, ali je to bilo daleko od uspešnog pecanja. No, čim sam prešao na swing metodu sa mokrim mušicama, iako pod kišom, koja nije htela da stane čitav sat, ribe su se ređale jedna za drugom!
   Swing metode mokrim mušicama ili manjim strimerima mogu da daju odlične uspehe u ribolovu. Probajte ih već ove sezone! ●