Ove jednostavne silikonske zare nije potrebno voditi s nekim otklonima, one u vodi leže s minimalno otpora i pri umjereno brzom namotavanju s konstantnim sitnim trzajima one klize po površini i svako malo rade sitne ali frekventne pokrete u stranu – baš ono što se pokazalo ubitačnim za klenove, ali i za sporadične bolene!

Extreme fishing
   Ono zapravo najbitnije, treba znati da je stvarno riječ o najekstremnijem ribolovu u kojem sam se dosad okušao na Savi. Dnevno gaženje po sprudovima ima svoje čari, nepredvidivo i je zanimljivo, noćno gaženje po sprudovima je već prilično ekstreman sport praćen nemalim opasnostima, ali skakutanje po podnožju okomito odrezane i odronjene obale u duljini od dva kilometra je nešto što stvarno nije za svakoga. Uopće ne znam (i ne želim znati) koliko smo puta Juho i ja za dlaku izbjegli ozbiljnim ozljedama kad nam se pojedino kamenje u najkritičnijem trenutku odronilo pod nogama, ili kad su kompletni komadi podlokane obale počeli kliziti i padati oko nas i pod nama. Pao sam barem 50 puta, na leđa, na dupe, na glavu i uostalom na sve moguće načine, kamen od pedesetak kila mi je pao na nogu, Juho mi je sletio na leđa s prilične visine kad mu se obala odronila pod nogama, letio sam u vodu, šjunak me zatrpao do koljena, Sava me nosila nizvodno… I sve se to dogodilo i Juhi, ako ne i više od toga. Gaženje po kamenju je samo po sebi opasno, a kamoli gaženje po kamenju koje je stabilno kao hrvatska ekonomija. To se odronjava na sve strane, propada pod nogama, kompletni komadi obale se izmiču nakon što nagazimo na njih, a ponekad se i nekoliko desetaka kubika šljunka jednostavno odroni u vodu kad nagazimo na kritičnu točku. Neupućenom promatraču bi naš ribolov doslovno izgledao kao planirano samoubojstvo!
   No čari takvog ribolova i prednosti koje donosi višestruko nadmašuju strah od ozljede. Sama činjenica da je obala praktički neprohodna nameće i zaključak da ljudska noga tamo nije stupila. I s obzirom na blizinu hrpe razvikanih pozicija, teško da je netko baš dobio želju lomiti si noge po najravnijem i najglupljem dijelu Save. Osim nas! Pa smo tako imali čast prvi zabaciti varalice kapitalnim i totalno nabrijanim klenovima, koji uglavnom nikad nisu vidjeli varalicu, uživati u višestrukim udarcima, površinskim eksplozijama i divljačkim drilovima uhranjenih i zdravih riba, a sve to van dometa i pogleda ostalih ribiča. Možda zvuči sebično, ali kao ribiči koji najviše vole izlete u netaknutu divljinu, ovakav ribolov van dometa ugaženih puteva i posječenih pozicija definitivno je vrhunac svega što Sava može ponuditi! Naleti adrenalina uzrokovani dinamičnim ribolovom prepunim konstantne akcije, ribolov u pokretu i stalno napredovanje po iznimno zahtjevnom terenu, te učestalo zaobilaženje i savladavanje na prvi pogled nesavladivih prepreka, sve to čini idealnu kombinaciju za jedan nezaboravni doživljaj!

Puštajte ribe!