Balans sa čekrkom
   OK, kupili ste štap. I dalje ste na sajmu, treba za njega odabrati pravi čekrk. Danas ih ima svakakvih, od veoma skromih i jeftinih plastikanera, sve do ekstremno skupih i metalnih big game saltwater modela. Da li ćete uzeti običnu "krckalicu" ili ekstra kvalitetan sistem kočenja na vama je, u skladu sa namenom za koju ga planirate. Kada smo u svojoj glavi raščistili sa faktorima cene, kvaliteta i estetike, dolazimo do adekvatnog uparivanja sa štapom po pitanju balansa.
   Staviti čekrk na štap i tražiti tačku balansa je glupost, bez obzira na to da li je čekrk napunjen koncem ili ne. Jednostavno, ovo vam ne govori baš ništa o balansu u momentima dok zabacujemo, a ne govori mnogo ni o balansu dok prezentujemo mušicu i štap je relativno miran. Izvlačenje određene količine konca kroz spovodnike je za dlaku bolja ideja, ali takođe ograničenog efekta. Jednostavno, pasivnim načinom merenja ne postižemo dovoljno dobar rezultat. Ni aktivni pokušaj zamahivanja štapom sa čekrkom na kraju nije značajan dok god nije provučen konac kroz sprovodnike, tj. dok god ne obavimo pravi fly cast. Podsećam na to da smo celu priču započeli sa idejom da smo prisiljeni na to da testiramo štap i čekrk bez pravog zabacivanja sa koncem.
   Dakle, šta sada uradiiti? Pre svega, treba znati koji nam je cilj. Generalno, poenta u balansiranju je što približnije uravnotežiti sile sa obe strane rukohvata. Tu obavezno treba uzeti u razmatranje silu (masa puta ubrzanje) koju stvaramo za vreme bacanja konca u realnim situacijama. Što je više konca van štapa, što je veća klasa (teži konac), što je brži štap, to je veća sila i pritisak sa te strane drške. Deluje previše komplikovano? Srećom, nije tako. Za većinu ovdašnjih aplikacija rešenje je relativno jednostavno. Ako je u pitanju savremen metalni čekrk, jednostavno uzmite čekrk za klasu ili dve višu, tj. veći (teži) čekrk. To posebno važi ako želite dobar balans sa štapovima od 8'6'' i dužim, klase od #5 i više. Veliki čekrk će fino anulirati sile koje proizvodi razvučeni konac pri zabačaju, i to će vam sam casting učiniti lakšim. Veliki čekrk ima i veliki prečnik, što je još jedan dodatni plus: biće manje kovrdžanja konca, a i namotavanje će biti brže.
   Kako je sve to objasnio čika Keli, možete pogledati na video klipu. ●

video-play-button