Varaličarenje haringe na rekama

Piše: Srđa Vukčević

   Skoro svake godine nekoliko ribolovnih vikenda u maju obavezno posvetim ribolovu jedne, za nas iz Srbije, manje poznate ali veoma atraktivne ribe. Radi se o vrsti haringe u nauci zvane Alosa fallax, našim ribolovcima možda poznatije kao kubla iz Skadarskog jezera, a koju u Hrvatskoj zovu čepa.
   Živi u Sredozemnom i okolnim morima (Jadransko, Jonsko, Egejsko, Crno...), zatim u delovima Atlantika pored obala zapadne Evrope (Portugalija, Francuska...), ali i dalje ka severu, u Severnom moru (kraj obala Engleske, Holandije, Danske...) i Baltičkom moru (Poljska, Švedska...).
   Anadromna je vrsta ribe, tj. život provodi u moru, a u reke ulazi na mrest. Na ušćima se okuplja kada temperatura vode dođe do 10-12 ⁰C, a potom masovno ulazi u reke i kreće uzvodno. Najčešće ide nekoliko desetina km, ali su zabeleženi i primerci koji su se od mora udaljili čak 600 km, u reci Roni u Francuskoj. Nažalost, izgradnjom brana bez ribljih staza ovi migracioni putevi su presečeni u mnogim rekama širom Evrope, naravno, ne samo za haringe, već i za mnogo ugroženije vrste poput jesetri i moruna.
   Mrest se odvija noću, na plićim peščanim ili šljunkovitim mestima, pri temperaturi vode iznad 15 C⁰. Ženke se mreste prvi put sa 4 ili 5 godina, dok mužjaci polnu zrelost stiču godinu dana ranije. Prosečna riba koja ulazi na mrest duga je oko 40 cm, a maksimalne dimenzije za ovu vrstu iznose 50 cm i 1 kg za mužjake, a 55 cm i 1,5 kg za ženke.

Rasprostranjenost vrste Alosa fallax